U NEDELJU DODELA BEFTA NAGRADA: Pouzdani pokazatelj za to KO ĆE DOBITI OSKARA, a ovo su GLAVNI FAVORITI

U Londonu će u nedelju uveče biti dodeljene nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) a najveći favorit je film "Joker" (Džoker) Toda Filipsa sa 11 nominacija, među kojima za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca, saopšteno je na sajtu Akademije.

Beta

Ostala tri favorita su “The Irishman” (Irac) Martina Skorsezea, “Once Upon a Time… in Hollywood” (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantin, sa po deset nominacija, dok je ostvarenje “1917” Sema Mendeza dobilo devet nominacija.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela ove godine 9. februara u Los Anđelesu.

Filmovi koju su favoriti za nagradu BAFTA dobili su najveći broj nominacija i za Oskara.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.