U NOVOJ VLADI SAMO TRI STARA MINISTRA?! Oni jedini ne moraju da brinu za fotelje

Iako još nije izvesno kada će biti formirana nova vlada, ono što je izvesno jeste to da će se u njoj naći i barem troje članova ove odlazeće - Siniša Mali, Zorana Mihajlović i Branislav Nedimović.

Printscreen

To praktično znači da je lider SNS odlučan da svoje izborno obećanje o kadrovskom provetravanju u izvršnoj vlasti realizuje, odnosno da će dve trećine aktuelnih ministara zameniti novim ljudima.

U vrhu SNS se dobro kotiraju i Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar, ali odluku o tome ko će sve zadržati svoje mesto Vučić još nije doneo. Tu odluku će doneti nakon diplomatskih obaveza i razgovora sa najbližim saradnicima iz vrha SNS, ali najverovatnije će u delo sprovesti svoj plan da u najboljem slučaju pet starih članova, bude deo nove vlade.

Izvor Blica blizak predsedniku Vučiću tvrdi da on sigurno neće prekršiti predizborno obećanje dato biračima, koje se odnosi na veliko kadrovsko osvežavanje kako u zaknodavnoj, tako i izvršnoj vlasti.

– On zato vaga kome će od starih kadrova da da još jednu šansu. Po mojim saznanjima, najviše četvoro ministara iz aktuelne vlade mogu da zadrže svoje pozicije. Pošto je Vučić za Anu Brnabić, Zoranu Mihajlović, Sinišu Malog i Branislava Nedimovića već doneo konačnu odluku da ostaju i u novom timu vlade, videćemo šta će biti sa ostalim SNS kadrovima. Posle osvojenih preko 60 odsto glasova, on će u vidu imati i širu sliku, realizaciju programa “Srbija 2020-25” pa će u skladu sa tim vagati ko ostaje, a ko bi novi iz redova naprednjaka mogao da se pridruži Vladi. U svakom slučaju, njegov kriterijum za odabir biće rezultati postignuti u prethodnom periodu – navodi sagovornik Blica.

Vlada Srbije
Dnevno.rs/Kolaž

On dodaje da članovi rukovodstva SNS i aktuelni ministri znaju za tu njegovu odluku i da zato među nekima od njih vlada nervoza ali i nezadovoljstvo.

– Vučić je svestan da će odricanje od nekih aktuelnih ministara izazvati nezadovoljstvo i u jednom delu stranke, ali njega to ne interesuje jer mu je iznad interesa pojedinaca pa i stranke važnija država. Upravo zato vrlo pažljivo procenjuje koji su to pravi ljudi koji mogu da je vode i realizuju obećanja iz izborne kampanje, pre svega vezana za program “Srbija 2020-25”. Sve u svemu najkasnije do sredine jula će se iskristalizovati ko će biti u novoj vladi. Ono što je gotovo izvesno je da će Ana Brnabić ostati na premijerskoj funkciji, Mali će i dalje biti čuvar državne kase, dok će Nedimović najverovatnije ostati u fotelji ministra poljoprivrede. Moguće je njemu da mu se još neki sektor pripoji, pre svega ekologija, jer postoji ideja da se Trivanovo ministarstvo ugasi – kaže izvor.

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da Vučić neće odstupiti od svojih predizbornih obećanja o kadrovskom provetravanju.

– Očekujem da će relativno brzo biti formirana nova vlada. SNS ulazi u novu fazu posle osam godina vlasti, pa će se kod njenog formiranja videti ko je i dalje od uticaja. Ja lično bih se iznenadio da više od dva do tri sadašnja ministra ponovo dobiju mandat, a Mali je sigurno jedan od njih – kaže Stanković.

Nova nepoznata u ovoj jednačini može da bude Aleksandar Šapić i njegov rezultat na izborima. Činjenica je da SPS nije osvojio koliko je planirao i koliko mu je bilo procenjeno, ali je sada i predsednik novobeogradske opštine u igri.

SNS je osvojio neuporedivo više mandata i glasova nego 2016, i njihova pregovaračka pozicija svakako je bolja nego ranije. SNS i SPS su partner već godinama, ali je izvesno da će socijalisti moći da računaju na manje mandata ako budu pozvani u novu Vladu. Kraj jula doneće nam odgovore na ova pitanja.

Nedimović: Vučić odlučuje

Iz vrha SNS niko nije želeo zvanično da komentariše saznanja “Blica”, a prvi na listi SNS za srpski parlament, Branislav Nedimović, za “Blic” je rekao da će odluku o sastavu nove vlade doneti Aleksandar Vučić.

– Meni je samo važno da se Srbija pomeri nekoliko koraka unapred, a nevažan mi je pojedinačni interes mene ili nekog drugog. Ne razmišljam o svojoj funkciji u budućoj vladi, jer i da ne budem ništa u njoj, ja ću biti za svaki posao koji odrede predsednik Vučić i stranka – kaže Nedimović

Zorana Mihajlović: Prvo parlament, pa vlada

printscreen/youtube.com/TVKopernikus

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da pre razgovora o sastavu nove vlade Srbije treba sačekati formiranje novog saziva parlamenta. Ona će sugerisati da ministarstvo koje je vodila i u sledećoj vladi bude jedinstveno, bez ozbira na to ko će ga voditi.

Kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, Mihajlovićeva je rekla da bi volela da vidi vladu koja je još bolja i efikasnija, sa još više obrazovanih, iskusnih i sposobnih ljudi.

– Ko god bude vodio ministarstvo na čijem sam čelu, sugerisaću da ono ostane jedinstveno, jer znam koliko su ovi resori povezani i da je to ključ da se projekti realizuju brže i efikasnije. Kada smo 2014. formirali vladu, Aleksandar Vučić je doneo tu odluku i pokazala se kao odlična – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je vlada pre svega operativno telo, najmanje je političko, i da je zato važno da je čine kvalitetni ljudi, da radi brzo i efikasno.

– Što se mene tiče, volim svoj posao, radim ga isto kao i pre. Usred smo građevinske sezone, moj dan je isti kao i ranije, trudim se da posao obavljam najbolje što mogu, a rezultati su ti koji nas opredeljuju – izjavila je ona.loading...