U ovoj zemlji uskoro NEĆE VIŠE POSTOJATI ZATVORI jer ima sve manje kriminalaca

Zatvor
Foter / Tim Pearce

Holandija je 2013. stavila katanac na 19 zatvora, jer ova zemlja nema dovoljno kriminalaca da ih napuni. Sada ista sudbina čeka još pet kazneno-popravnih ustanova.

 

Iako je ovim potezom 2.000 ljudi ostalo bez posla, od kojih je samo 700 raspoređeno na druga radna mesta, trend gašenja zatvora prati stalan pad broja izvršenih krivičnih dela još od 2004.

Prema tumačenjima tamošnjih stručnjaka, postoji mnogo faktora koji su uticali na takav trend, između ostalih, opušteniji zakoni vezani za upotrebu narkotika, fokus na rehabilitaciju, umesto na kaznama i forsiranju nošenja elektronskih nanogica, kako bi osobe mogle ponovo da uđu u sistem.

Studija objavljena 2008. pokazala je da su nanogice smanjile broj onih koji su se vratili kriminalu za polovinu u odnosu na tradicionalno kažnjavanje. Umesto da osuđeni provodi vreme u zatvorskoj ćeliji i jede hranu na račun poreskih obveznika, on dobija šansu da ponovo dobije posao i doprinese društvu.

Tako u državi koja ima 17 miliona stanovnika, postoji samo 11.600 zatvorenika. Poređenja radi, SAD ima najviše zatvorenika na svetu – čak 716 na 100.000 građana.