Četvrti krug glasanja za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija održaće se u petak, 9. septembra.

 

Pozivajući se na diplomatske krugove, list navodi da će do kraja meseca, tačnije 26. septembra, biti održano još jedno glasanje.

Kandidat Srbije, Vuk Jeremić, u novu fazu ulazi sa trećeg mesta, koje deli sa Bugarkom Irinom Bokovom.

Vodeću poziciju posle dosadašnjih glasanja u Savetu bezbednosti UN drži 69-godišnji bivši premijer Portugalije Antonio Gutereš.

“Politika” navodi da, iako je bilo najava da će novi krugovi glasanja doneti i novi sistem, odnosno izjašnjavanje crvenim (stalne članice Saveta bezbednosti) i belim listićima (nestalne članice), što bi pojasnilo poziciju svakog kandidata u zavisnosti od toga koliko crvenih listića dobije, ipak se i dalje ostaje pri starom principu. Taj princip glasanja podrazumeva listiće na kojima piše “ohrabruje”, “obeshrabruje” i “neodlučan”.

Glasanje za naslednika Ban Ki-muna trebalo bi da se održi u oktobru u Generalnoj skupštini, a glasaće se o kandidatima koga predloži Savet bezbednosti.

Posle trećeg kruga glasanja, 29. avgusta, Jeremić je izjavio da proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu u kojoj pet stalnih članica Saveta bezbednosti otpočinje intenzivne međusobne pregovore u kojima će biti razmatrana imena najuspešnijih kandidata.loading...