“U PITANJU SU SATI, A NE DANI!” Doktorka upozorila – OVO je najstrašnije kod novog soja KORONE

Lekarka iz zagrebačke kovid bolnice Dubrava opisala dramatične situaciju sa novim sojem korona virusa

printscreen/youtube.com/CGTN

Voditeljka Respiratnog centra zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava koja je prva ušla u kovid sistem hrvatskog zdravstva dr Nevenka Piskač-Živković rekla je jutros, govoreći o situaciji s koronavirusom, kako se novi soj virusa ponaša drugačije te da je klinički tok bolesti drugačiji kod određenog broja bolesnika, kod kojih se stanje rapidno pogoršava.

– Radi se o satima, a ne o danima – rekla je dr Piskač-Živković.

Govoreći o tome kako se sada leče pacijenti oboleli od kovida, napomenula je da, osim respiratora, postoji i druga izuzetno vredna metoda lečenja – lečenje visokim protokom kiseonika, takozvani high-flow, koji ostavlja manje posledice na respiratorni sistem.

Dodala je da se na toj klinici oko 60 posto bolesnika koje leče na taj način ipak mora na kraju da završi na intenzivnoj, dodala je.

Piskač-Živković rekla je kako je post-kovid odeljenje u toj bolnici već premašilo hiljadu poacijenata.

Dominiraju respiratorne tegobe, što smo i očekivali. Međutim, tako velik broj bolesnika sa simptomima, ja bih to već skoro nazvala paletom simptoma, od neuroloških, psihičkih, dermatoloških, kardiološke i pulmološke da ne pominjem. I o njima zaista treba brinuti, njih je sve više – rekla je i dodala da se osete već rezultati vakcinacije “skromni, ali ih vidimo”.