U PLANU JOŠ JEDAN “BEOGRAD NA VODI”, evo gde bi se gradio i šta bi se u njemu nalazilo

Beograd iz vazduha
Wikipedia/Vlada Marinković

Prestonica bi u doglednoj budućnosti mogla da dobije još jedan “Beograd na vodi”, novi stambeno-komercijalni kompleks sa kupalištem, sportskim centrima, školama i biciklističkim stazama!

 

Ovaj ambiciozni projekat planiran je da se izgradi na području od mosta Gazela do Toplane “Novi Beograd”, na prostoru gde se danas nalaze brodogradilište, bežanijski zimovnik za čamce i brodiće, razne uglavnom građevinske firme, ali i bespravno podignuti domovi, navodi se u Planu detaljne regulacije datog na javni uvid.

 
Sa ciljem da tu nastane novi gradski centar, dobar deo planova koncentrisan je oko akvatorija – brodogradilišnog bazena i zimovnika, na čijim se površinama ogleda potencijal za razne aktivnosti na vodi. Marine, pristani i privezišta namenjeni su za Beograđane koji ne mogu bez svojih vodenih ljubimaca, dok će za ostale novi ugostiteljski objekti na Savi sigurno biti dovoljan užitak.

Izmeštanje desetak preduzeća

Iseljene će biti i deponije rečnog nanosa, a ista sudbina čeka i mnogobrojne firme i preduzeća koja se bave šljunkom i proizvodnjom betona, kao što su “Ratko Mitrović“, “Trudbenik“, “Beton plus“, “Lafarž”, “Planum”, “Napred“…

Malu Ciganliju će okruživati brojni sportski objekti i tereni, ali i otvoreno klizalište, skejt i frizbi park. Nova obaloutvrda bi, po ovim planovima, štitila od mogućih poplava, reka Sava bi bila uređena, a Savski nasip rekonstruisan i produžen do Bloka 19. Na nasipu će biti izgrađene biciklističke staze, jasno odvojene od pešačkih, a hlad će tokom leta i šetačima i biciklistima davati drvoredi. Na svakih 500 do 1.000 metara biće postavljeni punktovi i mobilijar za odmor i pristup terenima za rekreaciju. Razne vrste drveća i zelenila okruživaće nekoliko trgova i prostora različite namene.

 

Stambene, zgrade komercijalnog sadržaja i javnih službi, trebalo bi da smeste više hiljada ljudi, a vrtići, osnovne i srednja škola učiniće kraj primamljivijim za porodice.

Osim parking mesta za privatna vozila, za javni prevoz biće rekonstruisane stare i obezbeđene nove ulice. Protegnuta od toplane do Starog savskog mosta, ulica Savski nasip će od druma drugog reda postati kičma Savskog amfiteatra na levoj obali.

Tvorci ovog plana veruju da je sadašnje korišćenje priobalja u neskladu sa njegovim potencijalima, i izražavaju želju da leva obala Save postane atraktivnija za turiste, sportiste, ugostitelje.

Iseljavanje nelegalnih objekata

Ako se ostvari, ovaj plan će definitivno dovesti do iseljavanja Beograđana koji žive u nelegalnim kućama na Maloj Ciganliji, kao i u objektima uz Brodarsku ulicu.

Ipak, njihov broj je znatno manji nego što je slučaj sa Blokom 18.

Od Brankovog mosta pa sve do bloka 58

Uređenje prostora od Gazele do Toplane “Novi Beograd” je treća faza sređivanja novobeogradske obale. Prva bi trebalo da obuhvati prostor oko Starog sajmišta, a druga Blok 18 gde ima najviše stambenih objekata koje bi trebalo iseliti. Tako bi bio uređen kompletan prostor od Brankovog mosta do Bloka 58.