Beogradom će u nedelju proći "Parada ponosa", tokom koje će LGBT učesnici prošetati cetralnim gradskim ulicama - od Slavije do Trga Republike.

 

Početak “Parade” u 12.00 proglasiće glumica Mirjana Karanović koja će biti proglašena “Kumom” ovogodišnjeg skupa.

Organizatori, kako je rečeno agenciji Beta, očekuju dolazak gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministarki Ane Brnabić, Nele Kuburović i Slavice Đukić Dejanović. Takođe, učesnicima “Parade ponosa” pridružiće se i predstavnica Evropskog parlameta Tanja Fajon.

Organizatori su naveli da će, kao i svake godine, radi sigurnosti učesnika deo grada u neposrednoj okolini trase “Parade” biti pod pojačanim nadzorom policije.

“Minut tišine”, u znak solidarnosti sa LGBT zajednicom Turske i kao znak sećanja na ubistvo Hande Kander, trans-osobe, seksualne radnice, aktivistkinje, biće održan kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama.

 

Na Trgu Republike govoriće javne ličnosti, predstavnici lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava i LGBT prava, posle čega slede nastupi pevačica Nataše Bekvalac, Bojane Stamenov i Marine Perazić, i DJ Vanje Bursać.

U 12.00 ispred Vlade Srbije članovi pokreta “Obraz” i “Srpskog narodnog pokreta Naši” najavili su “skup protiv razaranja porodičnih vrednosti”.



loading...