U PONEDELJAK PRODUŽENJE MERA? Epidemiolozi ocenili trenutnu situaciju i otkrili ŠTA DALJE

Za samo jedan dan broj hospitalizovanih pacijenata povećao se za 188 i sad ih je u bolnicama 4.859.

printscreen

Rezultat novih epidemioloških mera koje važe od srede do ponedeljka, ne može biti epohalan, smatraju u medicinskom delu Kriznog štaba, ali mogu da doprinesu manjem širenju virusa. Lekari će tražiti da se one produže, a veliki broj inficiranih opravdava takav zahtev.

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 5.446 novih slučajeva zaražavanja koronom, na osnovu 18.288 testiranih uzoraka. Preminule su još 32 osobe, a na respiratorima je 209 obolelih od kovida.

Trenutna epidemiološka situacija rezultat je nedovoljnog poštovanja mera prevencije. Trebalo je ranije doneti oštrije mere – kaže profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba i dodaje:

Nama je sada najveći problem što su bolnice pune, a zdravstveni radnici, kojima bi trebalo odati priznanje za sve, preumorni.

Za samo jedan dan broj hospitalizovanih pacijenata povećao se za 188 i sad ih je u bolnicama 4.859. Moraju da se otvaraju novi kapaciteti za kovid bolesnike. KBC “Zvezdara” u kojoj je pre nekoliko dana deo kapaciteta ponovo prenamenjen za kovid, opet u celini ulazi u kovid-sistem, čevrti put od početka epidemije. Direktor ovog KBC dr Petar Svorcan kaže da je počelo pražnjenje: 300 nekovid pacijenata iz “Zvezdare” šalje se u druge bolnice ili na kućno lečenje.

Mere koje su uvedene su nužne, jer je virus toliko u cirkulaciji da je sve više zaraženih ljudi koji kažu da ne znaju kako su se inficirali i da su poštovali preventivne mere – kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Pored nepoštovanja mera, koje smo sve vreme imali, jedan od faktora za nagli porasta broj zaraženih u Srbiji je i to što se virus do te mere promenio da se brže prenosi i izaziva ozbiljnije oboljenje.

Upravo britanski soj, koji je prisutan i kod nas, razlog je što će od ponedeljka na onlajn nastavu preći i najmlađi osnovci.

Iskustva drugih zemalja pokazala su da britanski soj zaraze prelazi na mlađi uzrast, ali da ne izaziva teža oboljenja kod njih – kaže dr Kon.

Ako su epidemiološki parametri dosad “šetali” ohrabrujući nas da i pored velikog broja inficiranih, ipak, nemamo stalni porast, to poslednja četiri dana nije slučaj i od nedelje imamo uzastopni rast broja inficiranih.

Imunolog dr Srđa Janković, takođe član Kriznog štaba, kaže da je ovakva epidemiološka situacija potencijalno katastrofalna i preteća.

Mi jesmo predlagali ovo i ranije i 14 dana jeste minimum koji sa stručnog aspekta moramo da branimo, ali moramo početi od pet dana, pa ćemo videti šta ćemo dalje – kazao je Janković.

Ključno je da se mere sprovedu. Da li će od ponedeljka biti isto kao ovih pet dana ili će mere biti modifikovane, to ćemo videti.

VAKCINACIJA

U Srbiji su do sada date 2.052.402 doze vakcina protiv virusa korona, a 793.926 osoba primilo je i drugu dozu, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije. Naša zemlja je i dalje prva u Evropi i na petom mestu u svetu po broju revakcinacija na milion stanovnika. Ispred Srbije u svetu su samo Izrael, Sejšeli, UAE i Bahrein.