U PRESTONICI FAJRONT! Prvi put posle VEK I PO nema dočeka u Skadraliji

Pokloni u rukama i trubači u odeći Deda Mraza, uz novogodišnju dekoraciju, možda su jedini sugerisali da je 31. decembar

Nova godina
Dnevno.rs/Kolaž

Pokloni u rukama i trubači u odeći Deda Mraza, uz novogodišnju dekoraciju, možda su jedini sugerisali da je 31. decembar.

Prema odluci Vlade, a na predlog Kriznog štaba, ove godine neće biti organizovanog dočeka Nove godine, kao ni reprize 1. januara, a rad ugostiteljskih objekata je ograničen do 18 sati.

To je podstaklo pojedine kafiće i restorane da umesto tradicionalnog dočeka do ranih jutarnjih sati, svojim gostima omoguće proslavu uz ručak.

Uprkos zabrani žive muzike, u pojedinim beogradskim kafanama se tokom dana moglo videti slavlje uz orkestar.

Oko podneva ulice srpske prestonice su delovale kao i prethodnih dana.

Gužva u Knez Mihailovoj, ljudi sa kesama žure da obave poslednju kupovinu pre nego što se povuku u svoje kuće da u krugu porodice isprate 2020. i dočekaju 2021.

Pokloni u rukama i trubači u odeći Deda Mraza, uz novogodišnju dekoraciju, možda su jedini sugerisali da je 31. decembar.

Najprometnija pešačka zona je međutim oživela u popodnevnim satima – porodice sa decom, slikanje sa Deda Mrazom, šareni baloni i naravno trubači već su stvorili prazničnu atmosferu.

Iz pojedinih kafića se čula glasna muzika, a bilo je i punih objekata u kojima se nisu poštovale propisane mere – obavezne maske i držanje distance.

Slavlje u pojedinim kafanama počelo je u vreme ručka, ali uz manje gostiju nego inače.

Posle 164 godine prvi put u kafani “Tri šešira” u Skadarliji neće biti organizovano novogodišnje slavlje. Uz ponekog gosta na ručku, poručuju doček ove godine kod kuće.

​Da je bolja situacija nego prethodnih nedelju dana potvrđuju nam u restoranu “Crvena ruža”, ali dodaju: “Neuporedivo lošija nego lane”.

– Prethodnih godina posle katoličkog Božića svi restorani u Skadarliji su svakodnevno bili puni stranih gostiju. Nije bilo mesta, ali sada je potpuno drugačija situacija. Imamo rezervacije, ali smo limitirani radnim vremenom do 18 sati. Razmakli smo stolove, tako da nemamo mnogo ni mesta -kažu ovom restoranu.

Na pitanje gde će proslaviti Novu godinu Beograđani su rekli u svojim domovima, u krugu porodice, što čeka i sve one koji u 18 sati budu morali da napuste restorane i kafiće.