U SEVERNOJ MITROVICI OD JUTROS MIRNO i bez policije ali… “Verujte mi ovde ključa!”

U severnom delu Kosovske Mitrovice noć je protekla mirno, a od jutros uobičajena slika – građani su krenuli na posao, deca u školu, otvorene su trgovine...

Foto: screenshot/youtube.com/Косовска Митровица

Nema patrola policije, a uobičajena slika je i na glavnom ibarskom mostu, gde se nalaze dva vozila karabinjera i jedno policije koji su tu svakodnevno.

Takođe, i u naselju Tri solitera koje se nalazi u rubnom delu grada, nema policije.

Jedina patrola policije od jutros bila je u naselju Brđani u zapadnom delu Kosovske Mitrovice, javlja dopisnik RTS-a.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna ali napeta. Poručuje da su Srbi opredeljni za mir i da će učiniti sve da ga sačuvaju.

– Ono što mogu da potvrdim je da smo mi opredeljni za mir i da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir, ali verujte mi ovde ključa, ljudi ne mogu na ovaj način da žive život u 21. veku na tlu Evrope, dok Priština gazi osnovna ljudska prava, sve potpisane sporazume, maltretira srpski narod, a međunarodna zajednica ćuti – poručio je Simić.

Podsetimo, oko 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo je sinoć iz pravca južne Kosovske Mitrovice u Severnu Mitrovicu. Specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali severni deo Mitrovice.

Kosovska policija saopštila je da će narednih dana povećati prisustvo na severu i navela da je to u cilju održavanja javnog reda.

– Aljbin Kurti je “nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM – rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i naglasio da Kurti želi da izazove nasilje i protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.