U SRBIJU DANAS STIŽE SOLARNA OLUJA: Evo šta se može desiti sa tehničkim uređajima

sunce
pixabay

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje može danas i sutra u Srbiji dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema.

 

To je objavio Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije.

Mogući su i poremećaji u radu “satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju”, naveo je RGZ.

RGZ je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja. 

Dodaje se da “geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika”

“Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova…”, dodao je RGZ. 

Iz Geodetskog zavoda savetuju da “kada znamo kakvi se geomagnetski dani najavljuju, onda je lakše pripremiti telo i dušu, da tu uzburkanu magnetizaciju unesu i prenesu u naše živote”. 

Navodi se i da u okviru Republičkog geodetskog zavoda postoji organizovana Geomagnetska opservatorija Grocka na kojoj se izvode ispitivanja solarno-geomagetskih poremećaja. 

Na osnovu međunarodne saradnje i razmene opservatorijskih geomagnetskih podataka u okviru INTERMAGNET-a, Svetske mreže geomagnetskih opservatorija, naša Opservatorija može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.loading...