U potrazi za jeftinim stvarima koje se mogu naći na putovanjima, posetioci sajta Quora.com postavili su pitanje "Koje stvari su besplatne u vašoj zemlji, a plaćale bi se u nekoj drugoj?" Odgovori su pružili fascinantan uvid u lokalne kulture širom sveta, a BBC prenosi neke od njih.

 

Severna Indija i Pakistan

Gotovo svaka radnja u kojoj se prodaju prehrambeni proizvodi nudi besplatan svežanj korijandera i zelenih čili papričica, namirnica koje predstavljaju standardne sastojke karija i čatnija.

“Kad god odete da kupite povrće, prodavac će vam besplatno dati korijander i čili. Čak i ako to ne učini, sve što treba da uradite jeste da ga pitate i dobićete ove začine”, rekao je anonimni Pakistanac.

Indija

Nisu sve besplatne stvari fizički objekti. U Indiji, ljudi mogu da dobiju besplatnih saveta koliko god požele.

“U drugim zemljama imate planere venčanja, advokate, modne savetnike, putničke agente… Ovde imate porodicu, prijatelje, susede. Savet ne košta ništa, naprotiv. Mi volimo da dajemo savete”, kaže Kančan Saksena koji trenutno živi u SAD.

Australija

U Severnoj Teritoriji, građani na neobičan način mogu da se rashlade tokom velikih vrućina.

“S obzirom na to da su vode pune krokodila, građani mogu da se rashlade korišćenjem besplatnih tobogana”, kaže Džejn Em, poreklom iz Engleske.

Rekreativni park u Linjeru u Darvinu samo je jedan od primera. U njemu se nalaze tri velika vodena tobogana (uključujući 124 metra dugu vožnju gumenim čamcima), bazen i igralište, a pristup je poptuno besplatan.

SAD

SAD možda jesu kolevka brze hrane, ali dodaci koji se tamo besplatno dobijaju će biti naplaćeni u prekooekanskim zemljama.

Amerikanac Džon Boldvin prvi put je to iskusio tokom boravka u Velikoj Britaniji, kada je primetio da njegova porudžbina nije stigla sa kečapom.

“’Izvinite, zaboravili ste kečap’, rekao sam kasirki. Umesto da mi doda kesice sa kečapom, ukucala je na kasi: 50 penija”, rekao je Boldvin.

“Da stvari budu gore, 50 penija košta samo jedna kesica kečapa. U SAD ne samo da ne naplaćuju kečap, već možete da dobijete i 10 kesica ako želite. To je bukvalno puna šaka kečapa”, dodao je.

Dejv Holms Kinsela rekao je da je njegova supruga, poreklom Amerikanka, “bila dovedena do ivice besa” tokom posete njegovoj rodnoj zemlji – Novom Zelandu, naročito jer su u SAD so i šećer besplatni.

Singapur

“Imamo neograničen, besplatan pristup čili sosu u bilo kojem restoranu brze hrane. Možemo doslovno bilo šta da jedemo sa čili sosom, od domaćih jela do hamburgera u Mekdonaldsu”, izjavio je Džozef Li.

Štaviše, u “Mekdonaldsu” prave posebnu vrstu “čili sosa sa belim lukom” namenjenog ljubiteljima ljute hrane.

Slovačka

 Voda sa česme uglavnom je svuda besplatna, ali to ne važi za mineralnu vodu. Ipak, u Slovačkoj je gotovo svuda moguće dobiti besplatnu mineralnu vodu.

“U svakoj oblasti nalazi se veliki broj izvora sa mineralnom vodom koji su otvoreni za javnost, a voda besplatna za piće”, kaže Juraj Spisak koji trenutno živi u Briselu.

“U svakom mineralnom izvoru u Slovačkoj voda ima drugačiji ukus. Neke su bogatije sumporom, druge sadrže više mangana ili gvožđa”, dodao je Spisak.

Iako je moguće kupiti mineralnu vodu u prodavnicama, građani često pune sopstvene flaše na lokalnim izvorima.loading...