U Ukrajini ponovo UHAPŠEN BIVŠI PREDSEDNIK GRUZIJE, Sakašvili u zatvoru započeo ŠTRAJK GLAĐU

Sakašvili
Beta/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinska služba bezbednosti saopštile su da je kasno sinoć uspela da uhapsi bivšeg predsednika Gruzija Mihaila Sakašvilija posle neuspelog pokušaja hapšenja protivnika predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

 

Glavni tužilac Jurij Lucenko izjavio je da je Sakašvili (49) koji je poznat kao borac protiv korupcije, optužen za pokušaj državnog udara uz podršku Rusije.

Sakašvili se nalazi u pritvornom centru, rekao je Lucenko i dodao da se za sada razmatra mogućnost izlaska pred sud za eventualno puštanje na uslovnu slobodu uz kauciju.

Stotine demonstranata u Kijevu sprečile su ove nedelje policajce u pokušaju hapšenja Sakašvilija koji je potom poveo pristalice na protest ka parlamentu Ukrajine. Sakašvili je tada priveden ali je uspeo da pobegne iz policijskog kombija koji je bio okružen njegovim pristalicama.

U međuvremenu, Sakašvili je u zatvoru započeo štrajk glađu, saopštio je njegov advokat.

Bio je vođa mirnih prozapadnih protesta u Gruziji 2003. godine, koji su doveli do smenjivanja njenog predsednika Eduarda Ševernadzea, na čijem je mestu bio od januara 2004. do novembra 2013. godine. Za njim je kasnije raspisana poternica u toj zemlji.

Potom je Sakašvili bio guverner ukrajinskog regiona Odese, od maja 2015. do novembra 2016. godine, kada je podneo ostavku, žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.