Ruski novinar Arkadi Babčenko (41) ubijen je danas u Kijevu u svom stanu iz vatrenog oružja, saopštila je ukrajinska policija i navela da je očigledno bio meta zbog svog posla.

 

Njega je žena pronašla ranjenog u stanu i pozvala hitnu pomoć, ali je Babčenko umro na putu do bolnice, navodi kijevska policija.

Policija je saopštila da su uzrok Babčenkove smrti rane od višestrukih hitaca ispaljenih u njegova leđa.

Šef kijevske policije Andrij Kriščenko rekao je da “prva i najočiglednija verzija” jeste da je na Babčenka pucano zbog njegovih profesionalnih aktivnosti.

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Arlem Dezir naveo je na Tviteru da je “užasnut” ubistvom Babčenka i pozvao ukrajinske vlasti da momentalno sprovedu punu istragu.

Babčenko je bio pripadnik ruske vojske tokom prvog rata za nezavisnost ruske republike Čečenije, a kasnije je počeo da se bavi novinarstvom. Radio je kao ratni reporter za nekoliko ruskih medija.

Objavio je nekoliko knjiga zasnovanih na njegovim iskustvima iz rata.

Prethodnih godina bio je veoma oštar kritičar Kremlja, naročito po pitanju ruskog pripajanja Krima, podrške Moskve proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine i ruske vojne intervencije u Siriji.

Neki njegovi tekstovi bili su trn u oku mnogim Rusima. U jednom od njih napisao je da ne žali zbog smrti pripadnika ruskog vojnog hora, stradalih u avionskoj nesreći kada su decembra 2016. godine leteli ka Siriji gde je trebalo da nastupe pred ruskim vojnicima.

Pojedinci su tražili da se Babčenku oduzme rusko državljanstvo.

Rusiju je napustio 2017. godine, rekavši da dobija pretnje i da se plaši da bi mogao da bude uhapšen.

Jesenas se preselio u Kijev, gde je radio kao voditelj na krimskotatarskoj televiziji ATR.loading...