UBIJEN VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE? Najtraženijeg čoveka na svetu pronašli Amerikanci?

Veruje se da je Abu Bakr al Bagdadi, vodja grupe Islamska država koji je nadgledao njen globalni rat i postao najtraženiji čovek na svetu, poginuo u američkom vojnom napadu u Siriji, prenose američki mediji.

Beta

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji AP da je napad na Al-Bagdadija izvršen u sirijskoj provinciji Idlib i da se čeka na zvaničnu potvrdu da je ubijen u eksploziji.

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će imati važnu objavu jutros po lokalnom vremenu.

Američke televizije Si-EN-En (CNN) i Ej-Bi-Si (ABC) javljaju da američka vojska sprovodi testove da može zvanično da potvrdi smrt šefa te ekstremističke grupe. 

Napad se dogodio u trenutku kada vlada zabrinutost da bi nedavno američko povlačenje iz severoistočne Sirije moglo da unese novu snagu u tu ekstremističku grupu koja je izgubila velike delove teritorije pod njenom kontrolom.

Al-Bagdadi je vodio Islamsku državu najmanje pet godina, bio je na njenom čelu dok je jačala i razvijala reputaciju odrubljivanja glava i privlačila stotine hiljada pristalica u samoproklamovani kalifat u Iraku i Siriji.

On je ostao među malobrojnim vođama Islamske države koji su još na slobodi uprkos brojnim tvrdnjama proteklih godina o njegovoj smrti i iako se njegov takozvani kalifat dramatično smanjio i brojne pristalice koje su se priključile toj grupi bile zatvorene ili ubijene.

Al-Bagdadi i druge vođe Islamske države podržavali su činove nasilja manjih razmera koji bi bili teži za policiju da spreči. Oni su podsticali ekstremiste koji nisu mogli da putuju do kalifata da ubijaju tamo gde su, sa svakim mogućim oružjem koje imaju na raspolaganju.

Za njegovo pronalaženje bila je raspisana nagrada od 25 miliona dolara. Bio je mnogo manje vidljiv poslednjih godina, i objavljivao samo tu i tamo audio snimke, uključujući jedan prošlog meseca u kome je pozvao članove njegove grupe da učine šta mogu da oslobode zatvorene pripadnike Islamske države i žene koji se drže u zatvorima i kampovima.

Taj njegov navodni audio snimak bio je njegova prva izjava od prošlog aprila kada se pojavio u videu prvi put u pet godina.

On je 2014. godine bio osoba občena u crno koja je govorila  iz velike džamije Al Nuri u Mosulu, što je njegovo jedino znano javno pojavljivanje. Tada je pozvao muslimane širom sveta da iskažu privrženost kalifatu i slušaju njega kao vođu.