Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su u okviru međunarodne policijske akcije "The dark overlord" (Vrhovni gospodar tame), koju je sproveo američki Federalni istražni biro (FBI), uhapsili S.S. (38) iz Beograda.

 

S.S. je osumnjičen da je član hakerske grupe koja je na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava, krala informacije i lične podatke gradjana SAD i slala im ucenjivačke poruke.

MUP je saopštio da će po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal protiv S.S. biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

Hakerska grupa je, kako se navodi, od juna 2016. godine do danas koristeći ime “The Dark Overlord” na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krala informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac, a potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos veći od 275.000 američkih dolara.loading...