“UČI I NIKAD NE ODUSTAJ”: Italijan u 97. godini završio fakultet (VIDEO)

Đuzepe Paterno (97) postao je najstariji Italijan koji je ikada diplomirao, a tim povodom na Univerzitetu u Palermu održana je svečanost na kojoj mu je uručen i Lovorov venac.

printscreen/youtube.com/TrmWeb Sicilia

Na svečanosti, uz cveće i šampanjac, na kojoj je Đuzepe dobio i diplomu za završenestudije istorije i filozofije, dočekao ga je rektor Fabricio Micari, a dopratili su ga i deca, unuci i praunuci, prenosi Palermo tudej.

– Uči i nikad ne odustaj – poručio je Paterno koji namerava da nastavi studije iako bi ih završio do stotog rođendana.

Paterno je rođen 10. septembra 1923. godine i prošao je fašizam, rat, oslobođenje, posleratni period, godine demokratije i socijalnih borbi.

Rođen u siromašnoj ali dostojanstvenoj porodici prioritet mu je bio rad, a ne studiranje. U mladosti je bio dostavljač, potom je zarađivao u pivnici. U 31 godini je postao geodet, a penziju je zaradio radeći na železnici.

Život penzionera mu je dao toliko slobodnog vremena da se posveti čitanju, svojoj velikoj strasti i bavljenju istorijom. Tako je 2017. godine u 94. godini odlučio da upiše istoriju.

Njegova akademska karijera bila je uspešna sa mnogim počastima, studije je završio sa visokim ocenama, piše GDS – Đornale di Sićilja.