UDARAC PO DŽEPU: Osuđen jedan od LIDERA “Žutih prsluka”, evo kolika ga novčana kazna očekuje!

Jedan od lidera francuskog gradjanskog pokreta "Žuti prsluci" Erik Drue (Eric Drouet) osuđen je na kaznu od 2.000 evra.

Beta/AP

On je kažnjen jer je organizovao dva protesta u Parizu bez prethodne prijave skupa nadležnim organima, preneo je radio Frans enfo (France Info).

Drue je na sudu odbacio optužbu navodeći da on nema ulogu organizatora protesta i dodao da on nije lider “Žutih prsluka”.

Na teret mu se stavljaju dva skupa 22. decembra i 2. januara.

“Ja nemam ulogu organizatora. Ja samo prenosim informaciju”, rekao je Drue (34), inače vozač kamiona i jedan od incijatora prvog skupa “Žutih prsluka” 17. novembra.

Tužilac je tokom saslušanja pročitao nekoliko poruka Druea na društvenim mrežama u kojim poziva na skupove i dodao da je trebalo da prijavi skupove nadležnim organima.

Drue je rekao da će podneti tužbu na presudu. Njemu je 5. juna zakazano novo saslušanje jer je na jednom protestu viđen sa palicom, što je zabranjeno jer može da posluži kao oružje.

Francuske vlasti su poslednjih nedelja pooštrile kazne i dodatno pojačale snage bezbednost na protestima pokreta koji i dalje traje uprkos ustupcima vlasti i velikoj nacionalnoj debati koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron u cilju rešavanja krize.