UGROŽENA I VAKCINACIJA: Epidemiolozi otkrili – OVAJ soj korona virusa je najdominantniji u Srbiji

Ova varijanta virusa dominira u Srbiji...

printscreen/youtube.com/CGTN

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović kaže da je čak 80 odsto svih pozitivno testiranih u Srbiji zaraženo britanskim sojem virusa. On je tako objasnio porast broja obolelih od korona virusa u našoj zemlji nakon poslednje sednice Kriznog štaba.

Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji je se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera – rekao je dr Tiodorović i dodao da medicinski deo zbog toga želi da se restriktivne mere produže.

Ovo je potvrdio i drugi član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekavši da “britanski soj postaje dominantniji” i naglasio da se ovaj soj lakše širi i češći je kod mlađih ljudi, pa su zato mlađi osnovci i povučeni iz škola.

Do sada je poznato da je ovaj soj virusa zarazniji od pređašnjeg oblika kovida-19, da utiče na povećanje broja zaraženih, a samim tim i da korona pre stigne do ugroženijeg dela populacije. To potom vodi i ka više pacijenta u kovid bolnicama pa i do naglog povećanja najtežih pacijenta koji zahtevaju kiseoničku potporu.

Povećan broj pacijenata na respiratorima

Ovu tezu najbolje ilustruje nagli porast broja pacijenata na respiratoru koji je prvog dana ovog meseca iznosio 164, a onda za samo 10 dana ta cifra je preskočila 200 i 10. marta podrška veštačkih pluća bila je potrebna 212 obelilih. Od tada se ova brojka ne spušta ispod 200 i danas su zabeležena 222 pacijenta na respiratorima.

Da zarazniji britanski soj hara Srbijom govore i lekari iz crvene zone koji kažu da im sada na lečenje dolaze cele porodice.

Kod nas leži dečak koji ima 16-17 godina čija su oba roditelja i deda u bolnici, a baka je kod kuće na kućnom lečenju. Kompletnu širu porodicu je zahvatio korona virus – navela je dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice Kliničko-bolničkog centra dr Dragiša Mišović.

Napravio haos na jugu

O ovome je nedavno govorio i dr Kon koji je britanski soj označio kao glavnog krivca za žarišta na jugu Srbije, posebno u Vranju koje zabrinjava epidemiologe već skoro mesec dana.

Epidemilog iz ovog grada na jugu Srbije dr Slađan Stanković nije mogao da potvrdi da se baš radi o ovom obliku virusa, jer nisu obavljena sva istraživanja, ali je i on sam primetio izmene u kliničkoj slici pacijenata.

Moj je utisak, na osnovnu kliničke slike, da je on nešto izmenjen. Ja kao epidemiolog pratim te kliničke karakteristike, a baš to brzo zaražavanje i zaražavanje svih članova porodice mi daje utisak da se virus sada malo razlikuje. Sada je zarazniji – rekao je dr Stanković.

Osim što je zarazniji i “dovodi” više pacijenata u kovid bolnice i opterećuje zdravstveni sistem, ovakav soj virusa krije još jednu opasnost, a to je usporavanje vakcinacije koja predstavlja najbolju strelu u tobolcu borbe protiv kovida-19.

Ugrožena i vakcinacija

O tome je govorio i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba u petak.

Krivac za ovo što nam se sada dešava je korona virus i svi njegovi oblici. Verovatno jeste u pitanju britanski soj i verovatno neki drugi sojevi kolaju, ali to sada nije toliko ni bitno. Jedini nam je u ovom trenutku spas da se ljudi vakcinišu, jer ako se ovo otegne unedogled, virus će imati priliku da mnogo više mutira i sve će ovo što je do sada urađeno biti bačeno u vodu i imaćemo novi krug – kazao je Gojković.

Lakše se prenosi, ali nije opasniji?

Ipak, virusolog dr Tanja Jovanović, kaže da, iako je možda zarazniji, zasad nema pomena da je britanski soj i opasniji po zdravlje, odnosno da bi mogao više da naškodi plućima i organizmu ili da ostavi dugotrajne posledice na pacijente u odnosu na trenutno dominantnu verziju virusa.

Britanska varijanta virusa ima 23 mutacije, od kojih se osam nalaze u strukturi koja omogućava virusu specifično vezivanje za ćelije pluća. Jedna od tih mutacija promenila je konformaciju površinskog proteina i omogućila lakši ulazak u ćeliju. A zatim, lakši ulazak u ćeliju omogućio je brže razmnožavanje virusa, što za posledicu ima veću količinu virusnih čestica u respiratornim sekretima preko kojih se virus izlučuje u spoljašnju sredinu. To je razlog bržeg prenošenja virusa. Trenutna ispitivanja pokazuju da britanski soj virusa, prepoznat kod nekoliko pacijenata u našoj zemlji, nema značajnog uticaja na dužinu hospitalizacije inficiranih osoba, na osnovu broja dana provedenih u bolnici, kao ni na težinu kliničke slike – kaže dr Jovanović.

Doktorka Jovanović još kaže da su testovi koji su se do sada koristili u otkrivanju virusa u organizmu apsolutno dovoljni i za otkrivanje ovog soja, kao i za imunizaciju koja je trenutno dostupna u Srbiji.

Ono što je u ovom trenutku vrlo važno, promene koje su prisutne u ovoj varijanti virusa nisu uticale na smanjenje efikasnosti vakcina koje su registrovane u Republici Srbije. Takođe, dijagnostički testovi koji se koriste za dokazivanje novog korona virusa u bolesničkim uzorku (brisu nosa i ždrela) nisu izgubili osetljivost i specifičnost – rekla je virusolog Tanja Jovanović.

Šta znamo o britanskom soju korona virusa?

– Mutiranje virusa je omogućilo ovom soju da lakše prodre u ljudsku ćeliji i zato je ovaj soj od 30 do 100 zarazniji od prethodnog dominatnog oblika kovida-19, objavio je Britiš medikal džurnal

– Više pogađa mlađu populaciju

– Ne izaziva težu kliničku sliku niti posledice za organizam od do sada dominatnog oblika korona virusa

– Detektuju ga i dosadašnji testovi na korona virus

– Pretpostavlja se da sve vakcine koje su trenutno na tržištu pružaju zaštitu i protiv ovog oblika virusa