Jedan od organizatora napada koje su juče dogodili u Njujorku i Nju džersiju je Ahmad Kan Rahami (28), javlja Foks Njuz. Rahami je uhapšen tokom policijske akcije u Lindenu, u Nju Džersiju, javio je "Raša tudej".

 

CNN je javio da policija sumnja da su za eksplozije u Njujorku i Nju džersiju odgovorne dve lokalne džihadističke ćelije.

 
Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio da se radi o stanovniku Nju Džersija koji je naturalizovani američki državljanin.

Izvori TV stanice En-Bi-Si njuz naveli su da je Rahami viđen na video snimku eksplozije u Čelsiju u subotu uveče.

Objava o identifikaciji bombaša je stigla nekoliko sati nakon što je ranac u kojem su bile bombe eksplodirao dok ga je policijski robot proučavao blizu železničke stanice u mestu Elizabet iz kojeg je i sam Rahami. Navedeno je da su i bomba na Menhetnu i ova u Elizabetu bile povezane sa mobilnim telefonima.

Njujorški mediji su prethodno tvrdili da su američke federalne vlasti privele pet osoba zbog moguće povezanosti za eksplozijom u Njujorku, dok je njujorški ogranak FBI objavio, međutim, na svom Tviter nalogu da “niko nije optužen zbog povezanosti sa eksplozijom u okolini Čelsija”, u kojoj je povređeno 29 osoba.

“Zaustavili smo saobraćaj radi potreba istrage, ali niko nije optužen za bilo kakav zločin. Istraga se nastavlja”, saopštio je njujorški FBI putem Tvitera.

“Njujork dejli njuz” je preneo da je u jednom automobilu pronađeno oružje. Portparol policijske uprave Njujorka je odbio da potvrdi pisanja medija, samo je potvrdio da je “istraga u toku”, preneo je AFP.

Druga bomba, koju je u subotu uveče policija pronašla četiri bloka dalje od mesta eksplozije, predata je FBI-ju i nalazi se u Virdžiniji, u laboratoriji za forenzičko ispitivanje.

Nekoliko sati pre toga u Nju Džersiju, aktivirana je eksplozivna naprava sakrivena u kanti za đubre. Niko nije povređen ali je trka marinaca, koja se održava u toj oblasti, otkazana iz bezbednosnih razloga.loading...