UHAPŠEN NAJVEĆI SRPSKI FEJSBUK PREVARANT IKADA: Proverite da li ste i vi bili NJEGOVA ŽRTVA!

Hapšenje
Foter/ Ann Harkness / photo on flickr

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala uhapsili su P.M. (27) iz okoline Vršca zbog neovlašćenog pristupa zaštićenim računarima i više prevara i falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica kojima je od građana ukrao oko 1,8 miliona dinara, saopšteno je danas.

 

Kako se navodi u saopštenju, on je osumnjičen da je od kraja 2017. do hapšenja neovlašćeno preuzimao naloge na društvenoj mreži Fejsbuk, lažno se predstavljao osobama koje imaju status prijatelja kao osoba koja je vlasnik profila i tražio da mu pomognu.

On je od Fejsbuk prijatelja oštećenih tražio da mu hitno pošalju novac, uglavnom oko 1.200 dinara, ali tako što će fotografisati svoje platne kartice i poslati mu parametre za plaćanje sa njih, ili je tražio da mu uplate 1.250 dinara na taj način što će ostaviti svoje podatke i podatke o svojoj platnoj kartici na internet stranici “Nemačka – posao”, koju je unapred kreirao, sa namerom da pribavi i zloupotrebi podatke o platnim karticama.

Uhapšeni je, nakon toga, zloupotrebljavao platne kartice većeg broja ljudi i skidao sav raspoloživi novac sa njih, koji je preusmeravao na svoj račun i podizao u gotovini

Policija pretpostavlja da je na taj način za sebe pribavio korist od 1,8 miliona dinara na štetu više desetina građana. 

Tokom pretresa njegovog stana, policija je pronašla 312.000 dinara u gotovini, kesicu ekstazija, semenke marihuane, kao i računarsku opremu sa ogromnom bazom sa zloupotrebljenim platnim karticama, ličnim dokumentima i softverskim alatima za izvršenje krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala. 

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Policija poziva građane koji misle da su oštećeni na taj način da se jave na imejl adresu [email protected] ili na broj telefona 011/3540-231.loading...