Uhapšeni islamisti ispred manastira Visoki Dečani

Dečani
Facebook.com/Манастир Високи Дечани - Visoki Dečani Monastery

Sinoć je oko devet časova ispreg glavne kapije manastira uhapšeno četiri naoružana Albanca.

Oni su uhapšeni jer su posedovali kalašnjikov sa tri okvira municije i poštolj, a u njihovom vozilu pronadjena je i literatura islamističke sadržine.

Istaga je u toku.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je ranije danas da incident kod manastira Visoki Dečani opominje i upozorava da institucije na Kosovu treba da se pozabave uzrocima verskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih na Kosovu.

Ovaj incident opominje i upozorava na potrebu da se institucije i politička klasa u Prištini, umesto nepostojećom pretnjom u vidu Zajednice srpskih opština i kosovskometohijskih Srba, pozabave društvenim uzrocima verskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih koji žive na Kosovu i Metohiji – rekao je Đurić za agenciju Beta.

Manastir Visoki Dečani je četiri puta napadan oružjem nakon završteka rata na Kosovu 1999. godine, a na njemu su u 2014. godini ispisani i grafiti islamske države.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić potvrdio je danas za agenciju Beta da se monasi i osoblje tog manastira osećaju sigurno, a da je incident kod tog manastira još jedan pokazatelj da prisustvo snaga KFOR od suštinskog značaja za bezbednost tog objekta, svetske kulturne baštine UNESKO.