AKCIJA ‘SKENER’: Uhapšeno 46 osoba zbog pranja novca i korupcije (VIDEO)

Lisice Hapšenje
Foter/ Keith Allison / photo on flickr

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u akciji "Skener"uhapšeno 46 osoba osumnjičenih za privredni kriminal i pranje novca.

 

On je na konferenciji za novinare rekao da se uhapšeni sumnjiče da su od 2007. godine do danas oštetili budžete Republike, Vojvodine i više opština u Srbiji za više od sedam miliona evra.

Stefanović je rekao da je medju uhapšenima 15 pripadnika beogradske saobraćajne policije, sudija za prekršaje u Guči, kao i službenica Fonda PIO, koja se sumnjiči da je upisala fiktivni staž za više lica.

On je kazao da se uhapšeni saobraćajni policajci sumnjiče da su od septembra do decembra 2015. godine primali mito i zloupotrebljavali položaj, tako što su od učesnika u saobraćaju uzimali novac kako ne bi pisali prekršajne prijave.

Stefanović je kazao da je evidentirano 340 takvih slučajeva i da je time budžet oštečen za najmanje tri miliona dinara.

 

“Policijski službenici uhapsili su i pet osoba koji su osumnjičeni da su od 2009. godine izvršili više krivičnih dela pranja novca. Sumnja se da su prikrivali vlasništvo nad pet poslovnih lokala u tržnom centru Vile jezero na Zlatiboru, stanu u Beogradu i privrednim društvom Parket Planet d.o.o”, naveo je on.

Stefanović je rekao da novac uložen u kupovinu tih lokala potiće od prodaje narkotika.

Ministar policije je kazao da je uhapšen i bivši predsednik opštine Mali Idjoš i još jedna osoba u vezi zloupotreba u Fondu za kapitalna ulaganja APV i lokalnih samouprava u Vojvodini.

On je naveo da je u akciji uhapšen i policajac iz PU Sremska Mitrovica, koji je od 2014. godine obaveštavao osobe koje se bave nedozvoljenom trgovinom duvana da će kod njih biti izvršeni pretresi kako bi blagovremeno premestili robu.

“Takodje, uhapsili smo i bivšeg predsednika Komisije za sprovodjenje postupka javne nabavke i usluga, preuzimanja, transporta i privremeno skladištenje opasnog otpada u Srbiji, kao i tri člana te komisije”, naveo je on.

Stefanović je kazao da su oni oštetli budžet za skoro šest miliona dinara.

“Borba protiv korupcije je nešto što je veoma važno za naše društvo…Sve linije policije nastavljaju da rade visokim intenzitetom i pokazaćemo da se korupcija u ovoj zemlji ne isplati i da svi koji se budu upustili u to, makar bili u redovima policije morati da snose odgovornost”, naveo je on.