UKLANJAO DOKAZE ZA BELIVUKOVU BANDU: Evo ko je iz redova MUP-a pomagao Velji Nevolji

Operativci kriminalističke policije, tokom predistrage svih nedela kriminalne grupe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja i Marka Miljkovića, na pragu su da, pored tri ubistva, rasvetle otmicu i nestanak Lazara Vukićevića.

Policija
Pixabay.com

Kako mediji saznaju, među osumnjičenima bi mogao da se nađe i bivši visoki službenik MUP Srbije, koji je pomagao u uklanjanju tragova.

Do bitnih dokaza policijske inspektore su odveli snimci nadzornih kamera, ali i svedočenja osumnjičenih, koji su se u ovoj velikoj akciji hapšenja članova organizovane kriminalne grupe, našli iza rešetaka. Neki od njih bili su spremni da progovore.

Neki od osumnjičenih, koji su bili svedoci krivičnih dela, detaljno su opisali tog policajca, koji je voleo da se pojavljuje sa automatom. Imamo svedočenja, a analiziramo i snimke. Niko neće biti izuzet od pravde, pa makar i da se krije iza maske državnog službenika – navodi izvor medija.

Lazar Vukićević je nestao sredinom oktobra na Banovom brdu. Krenuo je na dogovoreni susret svojim blindiranim vozilom i više nije viđen. Ni on, ni automobil. Sa njegovim nestankom povezana su još najmanje dva kidnapovanja. Sumnja se da je reč o državljanima Crne Gore, pripadnicima klana Alana Kožara, ubijenog letos na Krfu, Damiru Hodžiću i njegovom zetu.

Vukićevićev nestanak povezan je i sa likvidacijom Akleksandra Šarca. Njih dvojica su bili dobri, ali su imali, po svemu sudeći, zajedničkog “neprijatelja”. Za ubistvo Šarca osumnjičen je Lazar Ilić iz Kraljeva. On je uhapšen pre dve nedelje u Budvi kada je pokušao da ubije Marka Ljubišu, zvanog Kan, bliskog članovima “škaljarskog klana” i Luki Bojoviću.

Ilić je, kako se sumnja, Belivukov vojnik. I on i Strahinja Savić, drugi osumnjičeni, koji je uhapšen u Budvi – navodi izvor.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je “bez svake sumnje dokazano da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković, vršili najteža krivična dela i da će nakon njihovog hapšenja biti rasvetljeni mnogi nestanci ljudi, za koja će, verovatno, moći da se konstatuje da su u pitanju ubistva”.

I tokom jučerašnjeg dana policija je nastavila sa pretresom objekata, pregledom snimaka nadzornih kamera, ali i privođenjem ljudi, bliskih organizovanoj kriminalnoj grupi, koju, kako se sumnja, predvode Veljko Belivuk i Marko Miljković.

MUP i BIA nastavljaju sa istragama. Počinje i finansijska istraga, proveravaćemo imovinu svakog od njih. Svi ovi ljudi će morati da objasne poreklo svoje imovine, da objasne kako su došli do određene pokretne ili nepokretne imovine. Kriminalce, ako hoćete ozbiljno da udarite, udarite ih po onome zbog čega postoje i zbog čega rade, njihov jedini interes su novac i otimanje. Ovo je hobotnica. Sad ispitujemo svaki krak – rekao je ministar Vulin.

Vulin je istakao da se ova kriminalna grupa trenutno tereti za tri ubistva, ali da se prikupljaju dokazi i za ostala:

Mi smo uhapsili dvadesetak ljudi, ali istraga se širi. Oni su bili povezani sa brojnim drugim ljudima, neko je za njih prodavao drogu, neko je za njih vršio druga krivična dela, neko je učestvovao zajedno sa njima. Dakle, istraga neće stati i ja ne mogu da garantujem da je ovo konačan broj ubistava za koje se terete.

Do ovog trenutka policija je zajedno sa pripadnicima BIA pretresla 30 različitih lokacija na teritoriji cele Srbije. Pronađeni su oružje, droga, novac, predmeti za činjenje teških krivičnih dela… Ministar je poručio i da ne može biti organizovanog kriminala, a da nema neke veze sa državom i da nema neke veze sa policijom, BIA, pravosuđem, sa nekim ljudima koji mogu da donesu odluke ili bar daju informaciju kada se nešto sprema.

– Videćemo ko su bili ti ljudi. U ovoj grupi koju smo uhapsili ima aktivnih zatvorskih čuvara baš kao što ima i bivših policajaca. Samo na tom prvom uzorku možete da vidite da ima onih koji su bili delovi države, koji su na neki način mogli da pomognu i učestvuju u radu ove organizovane kriminalne grupe – istakao je Vulin.

Prilikom hapšenja jedne od najjačih mafijačkih grupa u Srbiji, prema rečima Vulina, nije bilo otpora i ono što je najbitnije – akcija nije provaljena:

Oni su se pripremali za neko hapšenje, za neki sukob sa policijom, neki su se pripremali i da napuste zemlju, pripremali su se da izbrišu dokaze iza sebe i da unište i ono što je preostalo. Podsetiću vas da su oni bili privedeni odmah nakon svog povratka iz Crne Gore. Jasno je njima bilo da, kada su čuli predsednika Vučića koji je najavio i objavio početak rata protiv mafije, da se to odnosi na njih. Bilo im je jasno, ali nisu mogli da znaju kada i gde će pasti ovaj udarac.

U međuvremenu je nastavljena pretraga terena oko kuće smrti u naselju Bećarev breg u Ritopeku nadomak Beograda. Mnogobrojne policijske snage sa psima tragačima pretraživale su teren u potrazi za dodatnim dokazima i materijalnim tragovima. Češljanje terena u kojem je ključnu ulogu imala Žandarmerija, nastavljeno je juče i u rejonu Rudnika.

U ovom trenutku kriminalna grupa predvođena Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem sumnjiči se za najmanje tri ubistva. Reč je o Goranu Veličkoviću Goksiju, Zdravku Radojeviću i Milanu Ljepoji. Ova tri zločina su počinjena na gotovo identičan način, a mesto ubistva je, kako se sumnja, kuća u Ritopeku. Ova dvospratnica je obezbeđena najsavremenijim video-nadzorom, opasana je visokom ogradom, koju krasi crna kapija sa šiljcima.

Veličković, inače, navijač Partizana, nestao je avgusta prošle godine. Policija sumnja da je on namamljen do jedne privatne klinike u Vušegradskoj ulici u centru Beograda. Tu je ušao u automobil “smart” (policija je ovo vozilo zaplenila u toku hapšenja grupe u blizini Rudnika), koji je vozio Vuk V., jedan od članova grupe. Odvezao je Veličkovića do kuće u Ritopeku, gde mu se izgubio trag.

Nedugo posle Veličkovića, na identičan način nestao je i Zdravko Radojević iz Koteža, inače blizak prijatelj Marka Miljkovića sa kojim se, kako se sumnja, sukobio oko tržišta kokainom i podele plena. Radojevića je pozvao član grupe Nemanja L. i rekao mu da dođe do parkinga kod “Laste” na auto-putu. Tu je ušao u auto “reno megan”, za čijim je volanom bila, za sada, nepoznata osoba. Prevezen je u kuću smrti u Ritopeku gde je, kako se sumnja, ubijen.

Milan Ljepoja je nestao u Beogradu, takođe na parkingu “Laste”. Do tamo je stigao taksijem, a u kolima “pasat” sačekao ga je član grupe Dejan T. i “odbacio” do Ritopeka. Tu je ubijen, a kako navode policija i tužilaštvo, članovi grupe su tada pokušali da unište tragove tako što su spalili njegovu odeću i koristili hemijska sredstva kako bi očistili prostorije i otarasili se tela.