Ukoliko kiša ne prestane, biće proglašena VANREDNA SITUACIJA U CELOJ SRBIJI

dunav
BETA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se, ako se padavine nastave do 21 sat večeras, stvoriti uslovi da se proglasi vanredna sitaucija na celoj teritoriji Srbije. On je rekao i da je sa EU dogovorena pomoć od 1,2 miliona evra za ugrožene od poplava.

 

Premijer Aleksandar Vučić stigao je danas pre podne u selo Dljin, u opštini Lučani, gde se izlila reka Bjelica i poplavila kuće, pomoćne objekte, plastenike i njive, i obećao građanima pomoć.

 
On je rekao da zakon tačno propisuje u kojim slučajevima se proglašava vanredna situacija, te da bi je vlada već proglasila da je zakon ne sprečava.

Voda se nakon ispumpavanja povukla i trenutno su poplavljene samo njive.

Vučić je u razgovoru sa građanima rekao da je jutros sa predstavnicima Evropske unije dogovorena pomoć od 1,2 miliona evra za ugrožene.

OPREZ ZBOG PADAVINA: RHMZ upozorava na obilne kiše i rast vodostaja

On je poručio građanima da ne brinu za novac koji će dobiti od države kako bi nadoknadili štetu i da će lično doći da se uveri da li su ga dobili.

– Važno je da sačuvamo živote – naglasio je Vučić.

On je rekao da će obići i fabrike u okolini i da će država pomoći i privatnicima.

Vučić je u razgovoru sa građanima rekao da je voda u okolini bila mnogo viša nego što je neko mogao da predvidi.

U blizini je i fabrika boja i lakova “Maksima” Lučani.

Na terenu u selu Dljin su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar privrede Zeljko Sertić, načelnik Sektora za vanredne sitauacije Predrag Marić, vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, bivši ministar odbrane Bratislav Gašić i pripadnici Vojske Srbije.