UKRADENA JE PRE 20 GODINA: Slučajno pronađena slika ORIGINALNO DELO Gustava Klimta

 Slika ukradena pre 20 godina i slučajno pronadjena pre pet nedelja u Pjačenci na severozapadu Italije predstavlja originalno delo austrijskog slikara Gustava Klimta, sapštili su danas italijanski pravosudni organi. 

BETA

“Sa velikim uzbudjenjem mogu da potvrdim da je pronadjena slika original”, rekla je pravnica zadužena za istragu Ornela Čića.

Muzej u Pjačenzi zatvoren je u februaru 1997. godine zbog radova i tada je ukradeno delo “Portret jedne dame”.

Baštovani su 10. decembra čisteći spoljni zid muzeja slučajno pronašli sliku. Čisteći bršljan na zidu, naišli su na ventilacioni otvor u kojem je bila nešto zamotano u crnu kesu za smeće. U kesi je bila slika bez rama.

Direktor muzeja Masimo Ferari je u prvoj reakciji kao da postoje indicije da bi to mogla da bude ukradena slika.

Klimt je naslikao “Portret jedna dame” 1916. i 1917. godine. Slika je skrenula svetsku pažnju 1996. godine kada je studetkinja istorije umetnosti Klaudija Maga doprinela otkrivanju još jednog portreta koji se krio ispod prvog.

Gustav Klimt (1862-1918) je bio austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije.

Njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i druge umetničke discipline, posebno primenjene umetnosti. Danas su većim delom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko telo, i njegovi radovi su prožeti eroticizmom.