Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić rekao je za Sputnjik da je njegov tim iznenadio time što je ušao u finale izbora.

 

Vuk Jeremić je istakao da on i njegov tim imaju razloga da budu zadovoljni četvrtim krugom nezvaničnog izjašnjavanja u kom je zauzeo treće mesto.

Ovo je dosad naš najbolji rezultat — 9 pozitivnih glasova, 4 negativna i 2 uzdržana — to je rezultat koji daje nadu i otvara prostor i da se eventualno popravi. U samom smo vrhu liste, tu smo u kontinuitetu i mislim da smo time pokazali istrajnost podrške koju imamo u Savetu bezbednosti. Definitivno smo u završnici izbora za generalnog sekretara UN, i smatram da je to za Srbiju jedna vrsta priznanja i značajno dostignuće zbog kog imamo razloga da budemo zadovoljni – rekao je Jeremić.

Dodaje i da je u pripremi kandidature bilo dosta razgovora i putovanja.

– Neki od tih razgovora nisu bili jednostavni. Nije tajna da zbog prethodnog vremena Srbija ima neku vrstu hipoteke, opterećenje u nekim zemljama sveta, koje su vrlo uticajne… Ali imamo razloga da budemo zadovoljni rezultatom. U prva smo tri kandidata, u prva tri kandidata je kandidat Srbije. I pored svega što smo prošli i što prolazimo, mislim da je to dobar ishod koji i ostavlja prostora da se nadamo i boljem rezultatu – ističe Jeremić.

Bivši šef srpske diplomatije kaže da je naredni krug glasanja zakazan za 26. septembar.

– U međuvremenu će biti održano zasedanje Generalne skupštine UN — ceo svet će biti na jednom mestu, predstavljen na najvišem nivou. Biće to finale ove trke, finale pokušaja lobiranja, tu će biti svi kandidati koji će se susretati sa svima. Rezultate tog unakrsnog lobiranja, u koje se sad sve više uključuju stalne članice Saveta bezbednosti, biće poznat posle glasanja 26. septembra. To je finale, to je peti krug glasanja, ali mi posle četiri kruga imamo razloga za zadovoljstvo — ulazak u finale je nešto što mnogi nisu očekivali kada je reč o kandidaturi Srbije – zaključio je Jeremić.loading...