Beogradske ulice čija će vas IMENA DOBRO PREZNOJITI: Pokušajte da OVE NAZIVE izgovorite iz prve!

Ulica u Beogradu
Dnevno.rs/Petar Marković

U Beogradu dominiraju ulice koje su dobile nazive po važnim istorijskim ličnostima, narodnim herojima, književnicima, vojvodama i generalima i koje građani bez problema pamte i izgovaraju. Međutim, postoji i par prestoničkih ulica čiji nazivi zadaju veliku muku građanima i za koje je potrebno dobro prelomiti jezik.

 

Mi smo pokušali da pronađemo sve ulice u Beogradu čije nazive građani, ali i gosti prestonice, izbegavaju da govore jer nikada ne mogu to pravilno da urade. Čak i kada uspeju da pročitaju iz prve, ubrzo zaborave kako se ulica zove.

Jedna takva ulica postoji na Banjici i verovatno nosi epitet najnezgodnije za izgovor. U pitanju je Ulica Bahtijara Vagabzade koja se nalazi nadomak raskrsnice ulica Pere Velimirovića i Borske u ovoj beogradskoj opštini.

Ulica je dobila naziv po azerbejdžanskom pesniku Bahtjaru Vagabzadeu, ali kako biste je izgovorili, morate dobro da se potrudite. Probajte, nama je trebalo vremena!

Velike probleme građanima zadaje i Ulica Tadeuša Košćuška koja se nalazi na Starom gradu. Tadeuš Košćuško bio je poljski narodni heroj, a da biste izgovorili njegovo ime, treba dobro da se potrudite.

 

Jedna ulica na Zvezdari, pored toga što je teška za izgovor, često se izgovara nepravilno, jer se slova zamene greškom. U pitanju je Gerčšićeva ulica. Kada je ljudi izgovaraju, uglavnom kažu Geršićeva, jer je teško reći „č“ i „š“ jedno za drugim. Probajte!

Među ulicama sa neobičnim nazivom može da se ubroji i Plzenjska, koja se nalazi u opštini Savski venac. Dobar primer je i Kronštatska ulica, koja se takođe nalazi na Savskom vencu, ali i Ulica Otokara Keršovanija, koja muku zadaje stanovnicima Zemuna i Voždovca.

 

Na opštini Čukarica postoje ulice koje možda nisu toliko teške za izgovor, ali svakako morate da se potrudite i polako i pažljivo izgovorite njihova imena. Tako se u ovoj beogradskoj opštini nalaze Aljehinova, Ajzenštajnova, Turgenjevljeva, Nisefora Niepsa i Ulica Antona Aškerca.

Probajte da izgovorite naziv svake od ovih ulica i priznajte koliko vremena vam je trebalo da to uradite pravilno.

Ako i vi znate naziv neke ulice za čiji izgovor je potrebno prelomiti jezik, pišite nam u komentarima.loading...