ULTIMATUM: “Bez potvrde o vakcini nećete moći ni da uđete u avion”

Francuska ovih dana ublažava mere protiv koronavirusa, a direktor australijskog avioprevoznika "Qantas" izjavio je da će potvrda o vakcinaciji protiv kovida 19 najverovatnije biti uslov da bi putnici mogli da lete.

vakcina
pixabay.com

Nekoliko farmaceutskih kuća, među njima i Fajzer i Astra Zeneka, prijavile su uspešno testiranje vakcine i najavile skorašnju proizvodnju i distribuciju najširom populaciji. r

Astra Zeneka i Univerzitet Oksford prijavili su 70 odsto efikasnosti svoje vakcine nakon testiranja na 23.000 ljudi, dok je “Moderna” objavila efikasnost od 90 odsto.

Tedros Gebrejzis, šef Svetske zdravstvene organizacije nazvao je ove rezultate “svetlom na kraju dugačkog, mračnog tunela”, ali je upozorio da njihova distribucija “mora biti pravedna”.

Svaka vlada ima pravo da radi sve što može da zaštiti svoj narod. Ali postoji realan rizik da će najsiromašniji i najranjiviji biti pregaženi u stampedu za vakcine”, slikovito je opisao šef SZO.

Australijski avioprevoznik “Qantas” je najavio da će putnici u njihovim avionima morati da budu vakcinisani protiv kovida 19, i tako postala prva aviokompanija koja je najavila tu meru. Alan Džojs, direktor “Qantasa”, najavio je da će mera biti uvedena čim vakcine budu na raspolaganju građanima.

Videćemo da li je ona neophodna na domaćim letovima, ali svakako ćemo je zahtevati od svih putnika na međunarodnim letovima – bilo da sleću u Australiju, ili putuju u inostranstvo”, frekao je Džojs.