“UMIREMO U TIŠINI”: Osim lekara, evo koliko je MEDICINSKIH SESTARA PREMINULO od korone u Srbiji

Pored više od 70 lekara, u Srbiji je preminulo i 32 medicinske sestre i tehničara od posledica covid 19. Ova cifra, nažalost, nije konačna, već su podaci prikupljeni samo u poslednjih desetak dana.

Doktor
Foter / Medill DC / photo on flickr

Turobnu statistiku potvrdila je za Nova.rs predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić.

“Tek smo krenuli sa prikupljanjem podataka. Poslali smo zahtev predstavnicima naših sindikata u svakoj ustanovi da nam se dostave tačni podaci, sa punim imenima i prezimenima i tačnim radnim mestom”, kaže Ilić, napominjući da je dopis ustanovama poslat malo pre praznika i da podaci nisu konačni.

Ona je istakla da Sindikat ima i “presek stanja” preminulih nakon prvog talasa korone, ali da je još uvek rano da se izađe sa zvaničnim informacijama i brojkama.

“Nesporno je da umiremo. Umiremo u tišini. Ne izlazimo mesecima iz kovida, mnogima kosa otpada …”, kaže Ilić, ističući da su upravo medicisnke sestre i tehničari oni koji se zapravo svakodnevno brinu o pacijentma zaraženim koronom.

Istog stave je i profesor Zoran Radovanović, koji je za Nova.rs istakao da su upravo sestre te koje su najviše izložene riziku.

“Medicinske sestre su u intimnijem, direktnijem kontaktu sa bolesnicima i rade u strašnim uslovima. Neke od njih mesecima ne izlaze iz sistema i sigurno je da su izložene čak i većem riziku od lekara”, kaže Radovanivić.

Na spisku u koji Nova.rs ima uvid, među dosadašnjim preminulim sestrama i tehničarima se nalazi osoblje sa svih odeljenja, preko hirurgije, neurologije, opšte medicine, ginekologije, hitne službe … Takođe, ne postoji bolnica u Srbiji u kojoj nisu umirali.

SRBIJA OPLAKUJE ODLAZAK JOŠ JEDNOG VELIKANA: Korona odnela život čuvenog doktora koji je lično lečio 3 HILJADE LJUDI

“Samo u bolnici u kojoj ja radim smo u poslednje dve nedelje sahranili dvoje kolega, jednu sestru i jednog tehničara. Ne mogu da tvrdim da su oboje preminuli od korone, ali je činjenica da nas ovakvi tempo i uslovi rada “kose” “, kaže B. S, medicinska sestra iz jedne beogradske bolnice.

Ona ističe da praktično 70 posto brige o pacijentu pada na sestre i da je samim tim iscrpljenost postala njihovo redovno stanje. Uprkos tome, većina njih svoj posao radi požrtvovano i odgovorno.

“Nedavno sam gledala koleginice na Intezivnoj nezi kako, obučene u skafandere, briju pacijente priključene na ventilaciju. U jednom momentu cela scena je izgeladala apsurdno, ali onda sam shvatila da sam baš zato postala medicisnka sestra: zbog ljudskosti. Naš posao nije samo da brinemo o zdravlju pacijenta, mi vodimo brigu o čoveku.”

POTEZ DR KONA IZAZVAO LAVINU KRITIKA: Juče je OBJAVIO PA OBRISAO OVU OBJAVU! Zašto? (FOTO)