UMRO NAJPOZNATIJI FILMSKI HITLER: Nemci su obožavali njegove uloge, a jedna mu je donela SVETSKU SLAVU (VIDEO)

Bruno Ganc, jedan od ključnih glumaca evropske kinematografije koji je svetsku slavu najpre postigao u ulozi u filmu "Nebo nad Berlinom" i ulogom Adolfa Hitlera u ostvarenju "Hitler, poslednji dani" preminuo je danas u 77. godina u rodnoj Švajcarskoj.

Printscreen

“Ganc nas je napustio rano jutros”, rekla je Frans presu njegov agent Patrisia Baumbauer potvrdjući raniju vest u listu Frankfurter algemajne cajtung u kojoj se navodi da je slavni glumac preminuo od posledica raka.

Ganz, rođen u Cirihu, smatra se jednim od najvećih posleratnih glumaca nemačkog govornog područja.

beta

Jedna od njegovih najznačajnijih uloga je lik anđela Damijela u kultnom filmu “Nebo nad Berlinom” reditelja Vima Vendersa iz 1987. godine. Film je dobio Zlatnu palmu za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Gancova uloga Hitlera u filmu “Hitler, poslednji dani” iz 2004. godine ostavila je snažan utisak na publiku i to je jedan od prvih nemačkih filmova koji je posvećen nacističkom vodji.

Glumac je jednom prilikom rekao da mu je bilo teško da uđe u lik Hitlera i da je morao da “izgradi gvozdeni zid” oko svog uma kako bi distancirao od lika diktatora jer je govorio da van snimanja ne želi da “provodi dane s njim”.

Ganc, koji se u Nemačku preselio 60-ih godina, glumio je u pozorištu. Njegova najzapaženija uloga je Geteov Faust u predstavi Petera Štajna. Komad traje 13 sati.

Osvojio je posebno priznanje Iflandski prsten, koji se predaje glumcu koji se smatra najboljim pozorišnim i flimskim glumcem nemačkog govornog područja. On je bio nosilac i čuvar tog prstena od 1996.

Ganc je glumio je u filmova Vima Vendersa, Petera Handkea, Ridlija Skota, Frensisa Forda Kopole, a poslednja uloga mu je 2018. godine u filmu Larsa Von Trira “The House That Jack Built”.