UMRO SLAVNI RUSKI POLITIČAR: Još nema potvrde zvanične Moskve, ali mediji uveliko pišu (FOTO)

Umro je Jurij (Juri) Luškov, gradonačelnik Moskve od 1992. do 2010, javili su danas ruski mediji.

pixabay.com

Televizija Rusija 24 objavila je danas da je bivši gradonačelnik Moskve umro u 84. godini u Nemačkoj gde je bio podvrgnut operaciji srca.

“Iskreno žalim što je otišao taj energičan i veseo čovek, koji je vodio Moskvu tokom teškog postsovjetskog period i učinio mnogo za grad i za Moskovljane. Moje saučešće njegovoj porodici i njegovim bližnjim”, napisao je na Tviteru sadašnji gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Na mesto gradonačelnika imenovao ga je tadašnji predsednik Boris Jeljcin 1992. godine. Luškov je transformisao glavni grad Rusije na kontroverzan način i bio je optuživan za korupciju i kritikovan zbog rušenja istorijskih zgrada žrtava gradjevinskih spekulacija.

Njegova supruga Jelena Baturina, obogatila se u nekretninama i izgradnji u Moskvi i prema časopisu Forbs je najbogatija žena u Rusiji, vredna 1,2 milijardi dolara.

Bio je istaknuta figura na ruskoj političkoj sceni i jedno vreme vidjen kao naslednik Borisa Jelcina na mestu predsednika krajem 1990-ih a Luškova je smenio Kremlj 2010, pošto je “izgubio poverenje”  predsednika Dmitrija Medvedeva i tadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Luškova je zamenio Sergej Sobjanjin koji je bio zamenik tadašnjeg predsednika vlade Putina.

Posle otpuštanja Luškov je napustio vladajuću partiju Jedinstvena Rusija i povukao se iz političkog života, a retko se pojavljivao u medijima.