Umro Vladimir Katriuk, drugi na listi NAJTRAŽENIJIH NACISTIČKIH ZLOČINACA

Vladimir Katriuk
Beta

Kanađanin ukrajinskog porekla Vladimir Katriuk, osumnjičen za nacističke ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, preminuo je u 93. godini u Kanadi.

 

Katriuk je bio drugi na listi najtraženijih nacističkih zločinaca Centra Simon Vizental.

Prema navodima advokata, on je preminuo posle duge bolesti.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), Katriuk je umro samo nekoliko sati pošto je Centar za izraelska i jevrejska pitanja pozvao kanadske vlasti da obezbede da odgovara za ratne zločine.

Rusija je početkom meseca podigla optužnicu protiv Katriuka i zatražila da iz Kanade bude deportovan u Moskvu da bi mu se sudilo.

Istražni komitet Rusije tvrdi da je Katriuk učestvovao u masakru 1943. godine u selu Katin, koje se tada nalazilo u okviru Sovjetskog Saveza, a sada je deo Belorusije. Veruje se da su tada pripadnici nacističkog bataljona, koji su većinom činili Ukrajinci, ubili svih 156 meštana sela.

Katriuk je odbacio optužbe, ali je švedski Univerzitet Lund 2012. godine objavio studiju u kojoj se navodi da je on bio ključni učesnik.

Katriuk je navodno napustio SS jedinicu 1944. godine, a sudski dokumenti pokazuju da je živeo u Parizu pre nego što je emigrirao u Kanadu 1951. godine, gde je kasnije dobio državljanstvo.

Živeo je u Ontariju sa suprugom i bavio se pčelarstvom.

Kanadske vlasti su bile pokrenule istragu, ali su odlučile da Katriuku ne oduzmu državljanstvo jer nisu pronašli dokaze o zločinima.loading...