UNIKATNA POSTAVKA MUZEJA U MOSKVI: Izloženi delovi lobanje Adolfa Hitlera (FOTO)

U sklopu obeležavanja stote godišnjice Ruskog državnog arhiva deo lobanje za koju se navodi da je deo posmrtnih ostataka lidera nacističke nemačke Adolfa Hitlera, izložen je u Moskvi.

Adolf Hitler
Printscreen

Komad lobanje Adolfa Hitlera biće deo izložbene postavke do 31. januara naredne godine. Među ostalim predmetima koji su izloženi na ovoj prigodnoj postavci u znak obeležavanja godišnjice Ruskog državnog arhiva, izloženi su i meci i bajoneti kojima su pogubljeni poslednji monarh Rusije, car Nikolaj Drugi i članovi njegove porodice, 1918. godine.

Portal Life.ru prenosi izjave zvaničnika Arhiva da su delovi lobanje “navodno posmrtni ostaci Adolfa Hitlera”. Biće izloženi i poverljivi dokumenti iz istrage o smrti nacističkog lidera, prenosi Raša tudej.

Hitler je izvršio samoubistvo 30. aprila 1945. godine, samo nekoliko dana pre nego što su sovjetske trupe zauzele Berlin, čime je zapravo završen Drugi svetski rat u Evropi. Njegovo telo je poliveno benzinom i spaljeno.

Hitlerovi ostaci sahranjeni su u Magdeburgu u Nemačkoj 1946. godine, ali sovjetske vlasti su iz straha da bi njegov grob mogao postati mesto svetilišta nacističkih sledbenika, tajno 1970. godine ekshumirala grob i uništila njegov sadržaj. Odlučeno je samo da se zadrži parče lobanje i vilice koji su korišćeni za identifikaciju nacističkog vođe.

Tokom godina nastale su različita nagađanja o autentičnosti priče o Hitlerovom samoubistvu. Američki istraživači su još 2009. godine ustvrdili da ovaj komad lobanje koji je sada izložen u ruskoj prestonici, zapravo nije pripadao Hitleru.

Šef Arhiva ruske Federalne službe bezbednosti (naslednika KGB-a), Vasilih Hristiforov, je međutim, još tada demantovao te navode i naglasio da je sovjetska forenzička istraga jasno utvrdila da su ostaci koji se danas čuvaju u Moskvi pripadali nacističkom lideru.