– Počastvovan sam što lik Milunke Savić, srpske Jovanke Orleanke, kako su je Francuzi nazivali, čiji sam ja potomak, krasi ovakav jedan veličanstveni spomenik, spomenik ljudskoj hrabrosti i požrtvovanju – kazao je Savić prilikom boravka u Prokuplju.

OTKRIVEN SPOMENIK “GVOZDENOM PUKU”: “Sloboda se jednom osvaja krvlju, danas nemamo pravo da se igramo životima” (FOTO)

printscreen/RTS

Nedavno je premijerka Ana Brnabić, u čast obeležavanja stote godišnjice od završetka Velikog rata u Prokuplju, otkrila spomenik Gvozdenom puku, na kome se, pored likova generala Šarla Tarnijea, komandanta francuske konjice, koja je zajedno sa srpskim junacima oslobodila Prokuplje, Milivoja Stevanovića – Brke, komandanta legendarnog Gvozdenog puka, nalazi i lik Milunke Savić, slavne pripadnice tog puka.

– Mnogo mi znači što je na ovaj način ovekovečeno njeno herojstvo i što je i buduća pokolenja neće zaboraviti, jer ona je junak jednog vremena, koji ne sme biti zaboravljen, kao ni svi ostali junaci, koji su se u Prvom svetskom ratu borili za slobodu Srbije – istakao je Miroslav Savić i dodao da je spomenik veličanstven.

Praunuk francuskog generala iz Prvog svetskog rata napisao OTVORENO PISMO: “Osećam u telu i mojoj krvi sramotu”

Milunka Savić je srpska heroina balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihailo“, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmerne hrabrosti, Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

Dobila je mnoga, i najviša, odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“. Jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom “Ratni krst” sa zlatnom palmom.loading...