UPLAŠENI BOGATAŠI TRAŽE SPAS OD KORONE: Ne žale milione za stan u podzemnom bunkeru (VIDEO)

Najjeftiniji stan u luksuznom podzemnom bunkeru koji garantuje pet godina preživljanja posle eventualne socijalno-ekonomske implozije u SAD usled kovid-19 košta milion dolara, dok se udobnije varijante smeštaja prodaju i tri puta skuplje.

printscreen/youtube.com/CNBC Make It.

Cena održavanja stana u podzmemnom bunkeru je 2.500 dolara godišnje i tu su uključeni internet, municija, voda i struja. Kompanija “Survajvl kondo” nudi stanove u napuštenim raketnim silosima “Atlas F” koje je polovinom prošlog veka gradio Inženjerski korpus armije SAD i koji se nalaze u ruralnim krajevima Amerike.

Podzemni raketni silosi, gde su nekada bili interkontinentalni atomski projektili, idu 200 metara u zemlju i mogu da prime 75 stanovnika. Ispod kupole objekata koji su u površini zemlje nalazi se cilindrični silos sa 14 spratova. Na gornjim spratovima je bazen i prostorija za vodosnabdevanje. Sedam spratova je namenjeno za stanovanje, dok su na poslednja četiri sprata učionica i biblioteka, bioskop i bar, i soba za vežbanje (sa saunom). Stepenište i liftovi idu na svaki sprat – ovako ukratko izgleda reportaža sa kanala CNET o podzemnim bunkerima za uplašene bogataše koji ne žale pare da se obezbede od svake eventualnosti u postkorona periodu.

Lari Hal, vlasnik kompanije “Kondo for sarvajv”, TV reporterima je pokazao svoj “kadilak” među skloništima za bogate, koji se nalazi negde “u srcu Kanzasa”. On tvrdi da “nijedna druga opcija skloništa danas ne nudi” duh koji dolazi s njegovim najsavremenijim tehnologijama, u kombinaciji s udobnošću i luksuzom” kao “Sarvajv kondo” u 72 nekadašnja silosa za rakete “Atlas F”.

U pitanju su “najizdržljivije ikada napravljene strukture stvorene da prežive direktni nuklearni udar.

Gornji deo silosa ima betonske zidove debljine preko 2,7 metara, dok konstrukcija kupole može da izdrži vetrove preko 800 kilomatara na sat. Objekat ima više od 54.000 kvadratnih metara zaštićenog prostora koji je osmišljen za život 75 osoba duže od pet godina. Ukupna dizajnerska završna obrada skloništa je “ultramoderna”, i koristi vrhunske tehnologije – tvrdi vlasnik.

Kako je izvestila CNET, jedan sprat skloništa ima približno 1.820 kvadratnih metara životnog prostora i deli se na dve celine po 900 kvadrata. Na jednom spratu može da živi maksimalno 10 ljudi. U opremu stana ide 50-inčni TV i sistem za kućnu automatizaciju sa daljinskim upravljčima. Ključevi su biometrijski i zavise od gazde. Stan poseduje petogodišnju rezervu hrane po osobi, a postoje strelište i bazen za obučavanje putnika za apokalipsu. Najmanja jedinica košta oko milion dolara, a najveća oko tri miliona. “Kondos skloništa” su već pretežno u vlasništvu bogatih elita – izvestila je ova TV.

LIČNA KARTA “SARVAJV KONDO”

Preko 20.000 kvadratnih metara u monolitnoj kupoli

Interni izvori električne energije

Dodatno snabdevanje vodom sa minimalno 75.000 galona

Filtracija vazduha, uključujući nuklearnu, biološku i hemijsku filtraciju

Proizvodnja organske hrane

Prodavnica

Bazen i spa, i kompletan džim

Pozorište

Bar i salon

Biblioteka i učionica

Komandno-kontrolni centar

Medicinski centar za prvu pomoć

Komunikacijski centar

Digitalna meteorološka stanica