UPOZORENJE IZ RHMZ: Danas i sutra veća količina kiše, u Šapcu se izlio kanal

Poplave
Beta

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na obilne padavine danas i sutra, zbog čega će vodostoji biti u umerenom i većem porastu.

 

RHMZ navodi da će danas, tokom noći i sutra pre podne u većini mesta pasti od 10 do 30 mililitara, lokalno i oko 40 mililitara kiše, a da se u planinskim predelima očekuje vlažan sneg, u visini od oko 10 centimetara.

Kako se navodi, na Jadru, Drini, Limu, Kolubari sa pritokama, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Moravici, Đetinji, Skrapežu, Velikom Rzavu, Bjelici, Čemernici, na gornjem toku Zapadne Morave, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će biti u umerenom i većem porastu do 24. marta, sa dostizanjem i prevazilaženjem granica redovne odbrane od poplava.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je situacija, što se tiče vodostaja reka, stabilna i da je za deo Šapca proglašena vanredna situacija zbog izlivanja vode iz zapušenog kanala.

“Cele noći su praćeni vodostaji u celoj Srbiji, posebno u Lučanima, Užicu, Čačku, Valjevu, Zaječaru i situacija je pod kontrolom”, rekao je Marić Tanjugu.

On je dodao da je proglašena vanredna situacija za deo Šapca jer je u mestu Gornja Vranjska došlo do izlivanja vode usled zapušenja kanala, ali da nisu poplavljene kuće, kao i da nisu bili ugroženi ljudski životi.

Marić je ponovio da je situacija na teritoriji cele Srbije, što se tiče vodostaja, stabilna, da se tokom dana očekuju jače padavine te da će se situacija budno pratiti.