UPOZORENJE IZ RHMZ: Sutra se pripremite za PAKAO

Leto Vrućina
Beta

Zbog priliva toplog vazduha iz Afrike od četvrtka temperature će u većini mesta prelaziti 35 stepeni.

 

Zbog priliva toplijeg vazduha sa severa Afrike i Mediterana, u Srbiji će temperatura, od četvrtka, 16. juna u većini mesta prelaziti 35 stepeni, navodi RHMZ.

RHMZ upozorava i da se do kraja sedmice očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine.

– Do porasta temperature dolazi zbog priliva toplijeg vazduha sa severa Afrika i iz Mediterana i to je uobičajno za ovo doba godine – rekla je Beti dežurni prognostičar u RHMZ Aleksandra Arsić.

U većem delu Srbije danas će biti pretežno sunčano i malo toplije vreme, uz slab do umeren vetar i temperaturu do 30 stepeni.

Prema pognozi vremena za sedam dana, do kraja sedmice biće pretežno sunčano i veoma toplo za ovo doba godine.

U četvrtak maksimalna temperatura će u većini mesta biti oko 35 C, u petak i za dane vikenda od 35 do 38 C,  a zbog ekstremno visokih temperatura važiće narandžasti meteo-alarm. U četvrtak nas očekuje pojačan južni i jugoistočni vetar, dok su za vikend na severozapadu, uz lokalni razvoj oblačnosti, mogući kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, uz manji pad temperature, oko 30 C.

Republički hidrometeorološki zavod je objavio podatke za naredna tri dana i u prognozi za četvrtak se navodi da će svi delovi zemlje izuzev Bačke biti u “narandžastom”.

Kako se navodi, to znači da se ekstremno visoke temperature smatraju opasnim vremenskim pojavama. Građani bi trebalo da budu obazrivi, svesni rizika i da prate savete nadležnih.