Narednih 7 dana na području Srbije očekuje se sunčano i tropski toplo.

 

Maksimalna temperatura u sredu biće od 28 do 34°C, u četvrtak od 32 do 36°C, a u petak od 33 do 37°C.

Tokom četvrtka i petka u Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće malo prijatnije, maksimalna temperatura od 29 do 33°C.

Maksimalna temperatura u većem delu Srbije tokom vikenda biće od 34 do 40°C.

U četvrtak posle podne u brdsko-planinskim predelima na jugozapadu Srbije biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom. U petak se lokalni pljuskvovi sa grmljavinom očekuju ponegde na severu i na zapadu Srbije, a u subotu posle podne i uveče lokano u većem delu Srbije.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, jakim gromovima i olujnim vetrovima. Tokom četvrtka i petka u košavskom području i na području Beograda očekuje se pojačan jugoistočni vetar.

U narednom periodu očekuju se veoma visokre vrednosti UV zrčenja, ponegde i ekstremno vioske. Od 10 do 16 časova bez adekvatne zaštite ne treba se izlagati suncu duže od 15 minuta.

Zbog veoma visokih temperatura i dugotrajnog susšnog perioda, postojaće opasnost od izbijanja šumskih požara i požara na otovrenom, zbog čega ne treba paliti vatru na otvorenom i bacati opuške.

Veliki oprez savetuje se u narednom periodu i u saobraćaju i da se u najtoplijem delu dana ne kreće na put. Tokom puta savetuju se česte pauze. Poseban oprez savetuje se i zbog gužvi na putevima usled godišnjih odmora i smena turista, a na graničnim prelazima moguća su i višesetna zadržavanja.

Nastavak veoma sušnog perioda narednih 7 dana, veoma nepovoljn bi se odrazio na poljoprivredne i ratarske kulture.

Osveženje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom očekuje se sredinom sledeće sedmice. Prodor osetno svežije vazdušne mase sa severozapada doneo bi pad temperature i za 10 stepeni i umeren do jak severozapadni vetar. Ponegde bi zahlađenje prethodno bilo praćeno i snažnim grmljavinskim olujama.loading...