UPOZORENJE STRUČNJAKA: ISIS planira NUKLEARNI NAPAD u srcu Evrope

ISIS ISIL
Beta

Pretnja od upotrebe nuklearnog oružja od strane terorista nikada nije bila jača od perioda Hladnog rata s obzirom na to ISIS aktivno nabavlja oružje za masovno uništenje, smatraju stručnjaci.

 

– ISIS je već izveo brojne napade hemijskim oružjem u Sirji, a znamo da želi da izvede i nuklearni napad u srcu Evrope. Ovo, u kombinaciji sa niskim nivoom bezbednosti i mnoštvom nuklearnih istraživačkih centara u bivšem Sovjetskom Savezu samo znači da je opasnost od napada “prljavom bombom” na Zapadni kapital veoma velika – kaže Moše Kantor, predsednik Međunarodnog luksemburškog foruma.

 
Upozorenje iz ove organizacije, čiji su članovi bivši ministri i visoki zvaničnici sa Zapada i Rusije, dolazi usred bojazni da će džihadisti pokušati da izvrše napade rokom predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Francuskoj.

Ipak, stručnjaci ne navode da će teroristi koristiti nuklearno oružje tokom prvenstva, ali Kantro ističe da je islamska teroristička ćelija koja je pre dva meseca izvela teroristički napad u Briselu pratila radnike i obezbeđenje u belgijskom nuklearnom objektu.

– Njihovi prethodni pokušaji, koji su dokumentovani, ukazuju da su želeli da pristupe nuklearnoj elektrani u Belgiji, što samo dokazuje njihove namere – rekao je on na međunarodnoj konferenciji u Amsterdamu.

– Teroristi ne moraju da koriste ‘prljave bombe’. Ne govorimo samo o ukradenom materijalu, čak i korišćenje konvencionalnog eksploziva iz nuklearnih elektrana imalo bi katastrofalne posledice – dodao je on.

Bivši sekretar britanske odbrane Des Braun, član foruma, rekao je da je opasnost od terorizma veoma značajno i kompleksno pitanje koje iziskuje jedinstven međunarodni odgovor.

– Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako bi teroristi pokušali da iskoriste nuklearni materijal, a znamo da su u potrazi za istim. Prema nekim izveštajima, ISIS je u svojim rukama imao uranijum kada osvojio Mosul – dodao je on.

– Nije tako teško napraviti “prljavu bombu”. Njome se ne može ubiti mnogo ljudi, ali bi uticaj na životnu sredinu, infrastrukturu i psihu ljudi bio veoma poražavajući. Pored toga, mogli bi da uđu u sajber rat gde bi im mete bili nuklearni objekti – dodao je on.

Nedavno je održana i konferencija o nuklearnom naoružanju u Vašingtonu na kojoj je rečeno da terorističke organizacije pokušavaju da dođu do nuklearnog materijala.

– Oko 2.000 tona visoko obogaćenog uranijuma i odvojenog plutonijuma, koji se koristi u međinarodne civilne i vojne svrhe u slučaju krđae moglo bi biti pretvoreno u bombu – saopšteno je iz Bele kuće.

Vladimir Putin je odbio da prisustvuje sastanku u Vašingtonu uz obrazloženje da Amerika pokušava da preuzme sistem obezbeđenja radioaktivnog materijala. S druge strane, prošle jeseni osujećen je plan ruskih bandi u Moldavji da prodaju nuklearni materijal teroristima, uključujući tu i ISIS, piše britanski Independent.