Upravni odbor Narodnog pozorišta PODNEO OSTAVKU

Narodno pozorište
Dnevno.rs/Petar Marković

Upravni odbor Narodnog pozorišta podneo je ostavku zbog, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, toga što njegovi članovi ne žele da "svojim daljim radom daju legitimitet nezakonitom stanju" u kom se nalazi.

 

– Upravni odbor Narodnog pozorišta u Beogradu je u martu 2015.godine, realizovao konkurs za upravnika Narodnog pozorišta, i o rezultatima tog konkursa obavestio Ministarstvo i Vladu – stoji u saopštenju.

Godinu dana kasnije upravnik još uvek nije postavljen, iako je prethodnom vršiocu ove dužnosti mandat istekao još u oktobru 2014. godine. Vlada i Ministarstvo nisu Upravnom odboru, zaposlenima u Narodnom pozorištu, niti široj javnosti, dali objašnjenje zašto to nije učinjeno, i zašto podržavaju nezakonito stanje koje, prema stručnoj proceni Upravnog odbora, dovodi do sistemskog urušavanja ove važne institucije. Dana, 12.10.2015. godine UO je obustavio svoj rad, da bi još jednom ukazao na dugotrajno nelegalno stanje vezano za upravu ove institucije kulture. Tada je odlučeno da UO ne zaseda, i da svojim daljim radom ne daje legitimitet tom nezakonitom stanju. Kako se ni pet meseci kasnije stanje nije promenilo, UO je doneo odluku da podnese ostavku, navodi se u zvaničnom saopštenju Upravnog odbora.

Saopštenje su potpisali: Ana Tomović, Anđelka Nikolić, Dragan Todorović, Danica Maksimović, Milan Prošen, Milena Marković i Jelena Kajgo, predsednica UO Narodnog pozorišta.