UPRAVNI SUD PRESUDIO: Moraće da vrate milijarde starima zbog nezakonitog smanjivanja PENZIJA?

Grčka će penzionerima možda morati da vrati milijarde evra zbog nezakonito smanjenih penzija u vreme finansijske krize, navodi se u sažetku sudske presude.

penzioner
pixabay

Kako bi savladala dužničku krizu, Grčka je od 2010. do 2015. dobila tri međunarodna finansijska paketa koji su uključivali obavezu smanjenja državne potrošnje.

Proteklih godina vlada je u više navrata smanjivala državne penzije kako bi penzijski sistem bio održiv, objašnjava Rojters.

Hiljade penzionera čije su penzije smanjene i do 50 odsto podnelo je sudske tužbe, a najviši upravni sud presudio je da neka smanjenja u 2015. i 2016. godini nisu bila u skladu sa zakonom. Juče objavljen sažetak presude ne sadrži detalje.

Državno veće tako u sažetku nije preciziralo da li se odluka odnosi samo na penzionere koji su podneli sudske tužbe ili na svih 2,5 miliona penzionera čije su penzije smanjene.

“Trošak povrata nezakonito sniženih penzija mogao bi dosegnuti do tri milijarde evra”, kaže stručnjak za radne odnose Kostar Bourlos.

Moramo prvo videti sve detalje odluke, tada ćemo odlučiti kakva će biti naša strategija”, rekao je za Rojters neimenovani vladin činovnik, prenosi SEEbiz.

Grčka ekonomija smanjiće se ove godine od 7,5 do 10,5 odsto zbog pandemije koronavirusa. Za vreme desetogodišnje krize smanjena je za četvrtinu, podseća Rojters.