UPRKOS NASILJU I DIVERZIJAMA: Britanija pokreće postupak o rehabilitaciji RADIKALNIH FEMINISTKINJA?

Sud
Foter:ssalonso / photo on flickr

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad rekla je da će razmotriti rehabilitaciju sifražetkinja osudjenih tokom borbe za ženska prava, povodom 100 godina otkako su žene u Velikoj Britaniji dobile pravo glasa.

 

Rad je juče rekla da će “pogledati” slučajeve žena koje su bile krivično gonjene tokom kampanje za dobijanje prava glasa pre više od jednog veka.

Danas se obeležava 100. godišnjica usvajanja Zakona o predstavljanju naroda kojim je glasačko pravo dato svim Britancima starijim od 21 godine i milionima Britanki starijim od 30 godina.

Britanke su tek 1928. u biračkim pravima izjednačene s muškarcima.

Sifražetkinje su u svojoj kampanji koristile javne proteste, građansku neposlušnost a povremeno i nasilje. Više od 1.300 ih je bilo uhapšeno a mnoge i zatvorene. Neke su morale da hranu uzimaju na silu tokom štrajkova glađu u zatvorima.

Aktivisti su pozvali da osuđene sifražetkinje budu posthumno rehabilitovane, ukazujući na slučajeve u kojima su rehabilitovani homoseksualci osuđeni za prekršaje koji više ne postoje.

Međutim, Rad je u intervjuu Bi-Bi-Siju upozorila da je pitanje “komplikovano jer pravna rehabilitacija u slučajevima podmetanja požara i nasilja nije jednostavna kako ljudi misle”.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je da bi on kao premijer rehabilitovao sifražetkinje i “zvanično se izvinio za zloupotrebu pravde i širi progon kom su bile izložene”.

Britanska premijerka Tereza Mej, druga premijerka u britanskoj istoriji, iskoristila je godišnjicu da pozove na više učtivosti u politici, rekavši da su mnoge žene odvraćene od ulaska u politiku zlostavljanjem.

Mej je rekla da vlada razmatra uvodjenje novog prekršaja – zastrašivanja kandidata za poslanike i aktivista u kampanji.loading...