UPUTSTVO ZA POPUNJAVANJE: Osim negativnog PCR testa, na putovanje treba da ponesete i OVE FORMULARE

Pored sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR testa i pasoša, za putovanje u Srbima omiljena letovališta neophodno je popuniti i određene obrasce bez kojih ne mogu da pređu granicu...

More Plaža Letovanje
Pixabay.com

Svi ovi formulari se popunjavaju na engleskom jeziku, zbog čega stariji putnici i oni koji ga ne govore baš najbolje mogu biti u velikom problemu.

Ono što je takođe važno jeste da se svaki od njih mora popuniti, u zavisnosti od destinacije, prema tačno određenom vremenskom intervalu u odnosu na put.

Ovo je uputstvo za najlakše popunjavanje ovih obrazaca.

GRČKA

Ulazak u Grčku moguć je uz obaveznu prijavu, odnosno popunjavanje PLF obrasca 24 sata pre ulaska u zemlju, i prezentovanje koda koji se dobija preko ove prijave.

Prijava se vrši na sajtu: travel.gov.gr. Kursorom miša ili vrhom prsta pritisnite “START HERE”, potom će vam biti zatraženo da napišete svoju imejl adresu, kao i šifru za registraciju. Sledi popunjavanje imena prevoznika sa kojim putujete, prevoznog sredstva, planirani datum prelaska granice, granični prelaz, zatim pitanja u vezi s vakcinacijom, u kojoj zemlji ste to učinili, kao i koju ste vakcinu primili, odnosno da li ste uradili PCR test.

EGIPAT

Pored negativnog PCR testa, koji je obavezan pri ulasku u Egipat bez obzira na to da li ste vakcinisani ili ne, prilikom pasoške kontrole putnici na licu mesta popunjavaju i obrazac koji sadrži lične podatke i podatke o tome gde će odsesti. PCR test je moguće uraditi i na aerodromu za 30 dolara.

TURSKA

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je da se elektronski registrujete putem sledećeg linka: register.health.gov.tr. Popunite polja ličnim podacima, kojim prevoznim sredstvom dolazite, kojim prevoznikom, kao i kada dolazite na destinaciju. Ovaj formular morate ga nositi svuda sa sobom, jer vam u suprtonom može biti zabeanjen pristup određenim objektima.

KIPAR

Svi turisti pre ulaska na Kipar moraju imati štampanu propusnicu za let, koju treba da popune najviše 24 sata pre poletanja na sajtu: www.cyprusflightpass.gov.cy. Pored ličnih podataka, neophodno je da date i one koji se odnose na mesto boravka i vaš kovid status.

Za beg iz karantina 5.000 evra

Kako navode na grčkom graničnom prelazu Evzoni, putnici iz Srbije se, bez obzira na svu dokumentaciju neophodnu za ulazak u Grčku, nasumično testiraju.

Ukoliko je rezultat pozitivan, putnik ostaje ovde u karantinu 14 dana, a ukoliko to ne ispoštuje, plaća kaznu od 5.000 evra. Putnik sa rezultatom pozitivnim na koronavirus može se i vratiti kući – kažu grčki službenici.