URAGAN IRMA ODNEO DVA ŽIVOTA: Aerodrom uništen, zgrade padaju jedna za drugom (VIDEO)

uragan
pixabay

Uragan Irma odneo je dva života na francuskoj teritoriji Kariba, a dve osobe teško su povređene, saopštio je francuski ministar za prekomorske teritorije.

Aerodrom “Princeza Juliana” na karipskom ostrvu Sveti Martin, koje dele Francuska i Holandija, uništen je udarom uragana. Ogromno kamenje nošeno vetrom teško je oštetilo avione.

Irma, koji važi za najsnažniji uragan koji je pogodio Atlantik, prvo je naleteo na ostrva Antigva i Barbuda, pre nego što je prešao na francusko ostrvo Sveti Vartolomej i Sveti Martin. 

“Oko” uragana Irma koji je dostigao navišu, petu kategoriju, prelazi preko Britanskih Devičanskih ostrva, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane. 

Vetar, kako se dodaje, dostiže brzinu do 177 kilometara na čas.

Uragan, koji će proći pored Portorika, a u četvrtak i severno od obale Dominikanske Republike, naneo je veliku štetu Karipskim ostrvima.

Širom Kariba evakuisano je na hiljade ljudi. Građani su pohrlili u prodavnice da se snabdeju najosnovnijim potrepštinama, a na nekoliko ostrva koja su popularne turističke destinacije, zatvoreni su aerodromi, prenosi BBC.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom saopštio je ranije danas da su na ostrvu Sveti Martin uništene “četiri najčvršće zgrade”, što znači da su stradale verovatno i druge slabije građevine.

Na ovom ostrvu u prekidu je snabdevanje strujom, dok na takođe francuskom ostrvu Sen Bartsu, gde živi oko 9.000 ljudi, uragan ometa komunikacije, prenosi BBC.

U francuskom delu Sveti Martin živi oko 40.000 ljudi, a isti broj je i na holandskoj strani tog ostrva.

Holandski ministar unutrašnjih poslova Ronald Plasterk rekao je da je šteta izazvana uraganom na tom ostrvu “ogromna”, ali da njene razmere još nisu poznate između ostalog i zbog problema u komunikaciji. Nije poznato da li ima žrtava, dodao je Plasterk, prenosi AP.

Direktor Američke nacionalne meteorološke službe Luis Učelini rekao je za AP da je zabrinut zbog uragana koji će proći preko Floride ka Severnoj Karolini.

On je upozorio da će svi “rizici povezani sa olujom” biti opasni.

Ekspert za uragane Keri Emanuel proračunao je da Irma ima snagu oko sedam hiljada milijardi vati, odnosno dva puta veću energiju od svih bombi upotrebljenih u Drugom svetskom ratu.