UREDBA FNRJ OSTAJE NA SNAZI: Sud odbio zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića!

Viši sud u Beogradu je odbio zahtev za rehabilitaciju premijera Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića, saznaju Večernje novosti.

Wikipedia

Navode da je sud nakon uvida u sve priložene dokaze i nakon saslušanja svedoka zaključio da se nisu stekli pravni uslovi za Nedićevu rehabilitaciju, odnosno da nije ukinuo Uredbu Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1949. godine kojom je proglašen za ratnog zločinca.

Predlagačima rehabilitacije na ovu odluku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Nediću su na osnovu te uredbe oduzeta građanska prava i imovina.

– Postupak rehabilitacije je aktivno trajao pune tri godine, tokom kojih je održano 12 ročišta. Od 2015. godine saslušano je ukupno šest svedoka. Sudu je dostavljeno na hiljade strana dokumenata, od kojih je najviše pristiglko iz Arhiva Srbije – navode Novosti.

Zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića podneli su Srpski libertalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Nedić je bio na čelu Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine, a predlagači rehabilitacije su tokom postupka pokušavali da dokažu da on nije bio odgovoran za Holokaust u zemlji, osnivanje logora i masovna streljanja, niti da je prekršio međunarodne konvencije koje su regulisale ponašanje premijera u okupiranoj zemlji.