USLOVI NA LETOVANJIMA: Evo šta vam je potrebno za izlazak iz Srbije i koje mere da očekujete na turističkim destinacijama

Letnja sezona uskoro počinje, a četiri evropske zemlje koje godišnje prime najveći broj turista otvaraju granice, uz određena ograničenja za turiste.

more
Pixabay.com

Grčka je otvorila granice 14. maja. Svi putnici koji dolaze u ovu zemlju moraju imati ili potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Test je obavezan za sve putnike, uključujući i decu stariju od pet godina. Takođe, obavezno je popuniti PLF obrazac pre dolaska u Grčku.

Svaki putnik koji stigne u Grčku, bez obzira na potvrdu koju poseduje, može biti podvrgnut slučajnom zdravstvenom pregledu. Pregled je obavezan, a putnicima koji to odbiju grčke vlasti mogu da zabrane ulazak u zemlju.

Početkom maja u Grčkoj su otvoreni barovi, kafići i restorani, pod uslovom da posetioci sede u baštama i na otvorenom. Što se tiče šopinga, prodavnice jesu otvorene, ali uz obavezu da ograniče broj kupaca.

Španija

Španija je pre tri dana usvojila uredbu kojom se državljanima Britanije dozvoljava da uđu u zemlju bez potrebe za izolacijom ili testiranjem. Što se tiče turista iz drugih zemalja, od 7. juna, svi vakcinisani putnici koji su primili jednu od vakcina koje je odborila Evropska agencija za lekove (EMA) mogu da letuju u Španiji.

Oni koji posete ovu zemlju neće morati da brinu zbog policijskog časa, jer je on nedavno ukinut. Što se plaža tiče, preporuka španskih vlasti je da turisti prvo provere da li postoje ograničenja u vidu broja turista koji na njoj borave ili u nekim slučajevima, da li je za plažu potrebna rezervacija.

Italija

Za ulazak u Italiju svim putnicima biće potreban negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati.

Što se tiče ograničenja, svi koji leto provode u Italiji moraće da nose maske u zatvorenom, a do 7. juna izlazak napolje dozvoljen je samo u periodu od pet ujutru do 23.00. Nakon 7. juna, biće dozvoljen izlazak do ponoći, a ta odredba se u potpunosti ukida 21. juna.

Pabovi, barovi i restorani biće otvoreni, ali u ograničen broj posetilaca. Najviše četiri osobe mogu sedeti za jednim stolom zajedno. Na plažama se mora poštovati distanca od jednog metra. Zatvoreni bazeni i velnes centri biće otvoreni od 1. jula.

Muzeji i druge kulturne institucije su otvorene, ali od ponedeljka do petka prijem je ograničen na maksimalan broj ljudi (koji varira u zavisnosti od kapaciteta muzeja), a za posete vikendom potrebna je rezervacija.

Portugal

Svi koji planiraju letovanje u Portugalu takođe će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Turisti u ovoj zemlji biće u obavezi da nose maske. Restorani rade do pola 11 uveče, s tim da u unutrašnjosti restorana za jednim stolom može sedeti najviše šestoro ljudi, a u baštama i na otvorenom deset. Oni koji planiraju šoping u Portugalu treba da znaju da odlukom tamošnje vlade prodavnice radnim danima rade do 21 sata, a vikendom do 19h.