USPEH PODREĐENIH PREDSTAVLJAJU KAO SVOJ: Ovo su osobine loših šefova

Dobri šefovi pomažu ljudima s kojima rade da budu najbolja verzija sebe, da pokažu svoje znanje i kreativnost ne bi li tako pomogli kompaniji da što bolje posluje. Loši šefovi, s druge strane, svojim greškama u ophođenju sa zaposlenima traće njihov talenat, čine ih podložnim stresu i potpuno demotivišu.

posao
Pixabay.com

Bridžit Hajsint, ekspert za liderstvo, objavila je nedavno na svom LinkedIn profilu tekst o najčešćim greškama koje prave šefovi u odnosu sa svojim podređenima. Podelićemo sa vama njena mudra zapažanja.

– Loši šefovi proveravaju sve što njihovi podređeni rade i ne ostavljaju im prostora da iskoriste svoj talenat za rešavanje odgovarajućih poslovnih zadataka.

– Loši šefovi pamte greške svojih podređenih. Oni retko dele korisne informacije sa njima i uvek gledaju da daju unapređenje onima koji znaju manje od njih kako im ne bi bili konkurencija za visoke pozicije u firmi.

– Loši šefovi se okružuju ulizicama i dodeljuju bonuse na osnovu svojih ličnih osećanja prema podređenima, a ne na osnovu njihovih objektivnih rezultata.

– Loši šefovi preuzimaju zasluge za uspehe svojih podređenih i minimiziraju njihov očigledan doprinos rastu i razvoju kompanije.

– Loši šefovi podređenima obećavaju stvari koje ne mogu da ispune. To su najčešće potencijalne povišice ili napredak u kompaniji. Na kraju se obično ispostavi da su oni vrlo dobro znali da su to bila lažna obećanja.

– Loši šefovi ne slušaju svoje podređene i ne trpe bilo kakve kritike odluka koje su doneli.

– Loši šefovi teraju svoje podređene da rade prekovremeno bez dodatne naknade.

– Loši šefovi ne preuzimaju odgovornost kada njihovi timovi ostvaruju loše rezultate, već pred nadređenima krive one ispod sebe, ne bi li po svaku cenu zadržali svoju poziciju u kompaniji.

– Loši šefovi gube živce kada stvari krenu naopako i iskaljuju bes na svojim podređenima, bilo da su oni odgovorni za loše poslovanje ili ne.

– Loši šefovi svakodnevno pokazuju svoju nekompetentnost i lenjost tako što poslove koji su u njihovoj nadležnosti prebacuju na druge radnike u firmi.