USPEO BOJKOT OPOZICIJE: Poznati preliminarni rezultati referenduma o promeni imena Makedonije

Državna izborna komisija Makedonije objavila je večeras na osnovu 20 odsto prebrojanih glasova da je na današnjem referendumu 91,03 odsto građana glasalo "za" dogovor sa Grčkom, a "protiv" 6,03 odsto.

Beta

Na referendumu građani Makedonije su odgovarali na pitanje “da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke”.

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je večeras mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, ako opoziciona VMRO DPMNE “ne posluša glas naroda dat na referendumu” i ne podrži ustavne izmene za promenu imena države.

– Volja onih koji su glasali na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u aktivnost u parlamentu. Očekujemo da poslanici VMRO DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom ćemo morati da upotrebimo drugu demokratsku alatku – prevremene parlamentarne izbore odmah – rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer Makedonije i lider SDSM je istakao da su građani i institucije sproveli miran referendumski dan i bez obzira na organizovan bojkot VMRO DPMNE očekuje da ogromna većina onih koji su izašli na referendum da glas za Dogovor sa Grčkom.

– Ako, kao što očekujemo, budemo imali većinu koja je glasala za, a to ćemo videti kasnije večeras, tada je jasno opredeljenje. Glas većine treba da se pretvori u odluku poslanika – rekao je Zaev.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, imalo je 1.806.337 građana.