Uspešan i efikasan rad od kuće pored dece? Da, moguće je!

Pandemija je najteže pala ljudima sa decom, pogotovo onima koji su odjednom bili suočeni sa mališanima koji zahtevaju pažnju i velikim obimom posla za koji nije bilo mesta ni vremena. Ovo je dovelo do raznih načina snalaženja kojima su pribegavali roditelji i traženja svih vidova pomoći kako bi se posao obavljao brzo i efikasno.

Pexels.com

Pored toga, bilo je potrebno voditi računa i o rezultatima jer nije potrebno samo odraditi posao, trebalo je raditi posao tako da on bude odrađen sa maksimumom pažnje kako bi se dobili najbolji rezultati.

Kako napraviti raspored

Jedna od najtežih stvari koja je dočekala roditelje jeste kako napraviti raspored i pronaći vreme za rad. Ukoliko su deca u vrtiću, to predstavlja blago olakšanje, ali se i vrtić uglavnom svede na pola vremena provedenog kod kuće zbog bolesti. U ovim situacijama su roditelji primorani da rade tokom dremki dece i uveče nakon što ih stave na spavanje. Uz kvalitetan optički internet ne postoji bojazan da će doći do prekida konekcije, te je dobar signal dostupan tokom celog dana što je ono što roditeljima sa decom znači.

Prostor za rad

Jako je bitno osigurati jedan prostor za rad koji će biti namenjen samo za to. Uz decu, bez obzira na njihovu starost, uglavnom su njihove stvari svuda po kući te je neophodno pronaći prostor koji ćete prilagoditi za rad. Jedna od prostorija za koju se roditelji najčešće odlučuju kao prostor za dodatnu kancelariju jeste spavaća soba iz razloga što je ovo prostor gde mogu da se osamostale i rade neometano. Uz sve popularniji Hipernet koji osigurava brzi protok, posao se može obavljati iz bilo kog dela kuće ili stana te ukoliko vam deca zauzmu prostor, vrlo lako možete da preselite osnovni materijal u drugu prostoriju.

Posvetite deci pažnju

Iako nekada ume da bude naporno odgovarati na pitanja, čitati knjigu ili pričati priču i u isto vreme pokušavati obavljati posao, potrebno je shvatiti da je vašem detetu potrebna vaša pažnja i da svaki sekund koji provedete sa njima znači i vama ali i vašim najmlađim članovima. Odredite deo dana kada ćete odraditi neki kreativan projekat sa njima, uraditi domaći ili zajedno spremiti neki od obroka. Roditelji često pribegavaju gledanju crtanih filmova ili slušanju pesmica te je kvalitetna digitalna televizija pravi odabir za one koji vole ovaj vid aktivnosti sa decom.

Nađite im zadatke

Deca vole zadatke i osećaj da rade nešto bitno i korisno. U zavisnosti od toga šta vaše dete voli da radi, osmislite neke kreativne projekte koji će vama kupiti vreme ukoliko treba da se u potpunosti posvetite poslu. Od slaganja igračaka po bojama, pravljenja raznih oblika od kockica ili pravljenja neke scene od igračaka kako biste na kraju ispričali priču, sve ovo može da okupira vašu decu kako biste vi uspeli da odradite nešto od poslova. Obratite pažnju da je dete bezbedno i u vašem okruženju ukoliko se radi o detetu koje ne sme da ostane samo i iskoristite ovo da ih naučite da se malo osamostale.

Podrška partnera

Ukoliko i vaš partner radi od kuće, ma koliko se to činilo suprotno, situacija je možda malo lakša. Uvek se smenjujte tako da je jedno od vas dvoje zaposleno dok drugo može da provodi vreme sa decom. Od odlaska u šetnju, čitanja knjiga ili zanimljivih projekata, detetu ćete lako zaokupirati pažnju da ne traži stalno drugog roditelja nego da se prepusti zabavi. Iskoristite ovo vreme da ih naučite nešto novo i ukoliko su zainteresovani za učenje pesmica i igrica mogu vam pomoći razni Internet paketi koji će omogućiti sigurnu konekciju kako se sadržaj ne bi prekidao.

Rad od kuće ne mora biti komplikovan, čak i uz decu, uz malo organizacije možete da obavite sve i provedete vreme sa njima. Pronađite prostor i naučite kako da rasporedite vreme i vrlo brzo ćete pronaći najbolji način kako da uspete da obavite sve tako da porodično vreme ne trpi.